Популярен джаз клуб, застрашен от закриване в Лутън, Великобритания, може да остане отворен, след като футболен клуб от Висшата лига се намеси.

Главният изпълнителен директор на ФК Лутън Таун Гари Суит заяви пред ВВС, че "просто не може да стои безучастeн" и да гледа как "джаз клубът изчезва". В този ред на мисли решил да действа, когато научил, че сградата е на път да бъде продадена.

"Той означава твърде много за хората в града ни", каза Суит пред изданието. Индустриалната сграда, която първоначално е била част от компанията Great North Steam Company и се намира срещу жп гарата в Лутън, е превърната в джаз заведение през 2014 г. В клуба са гостували световноизвестни музиканти, както и местни изпълнители, а също така се организират комедийни вечери и обществени събития. Освен това барът, носещ името The Bear, е бил избран за един от 25-те най-добри джаз барове в света през 2018 г. от AllAboutJazz. 

За да остане "живо" мястото, се обмислят т.нар. музикални работилници, както и музика на живо. Главният оперативен директор Майкъл Моран заяви, че това е част от техния "ангажимент за регенериране на центъра на град Лутън", който включва и новия стадион в Пауър Корт. "Това е началото на нова ера за дълго пренебрегван район на града", каза той. "Това местоположение е добра инвестиция и за клуба, тъй като се стремим да реализираме големия потенциал на целия район за нашите местни и футболни общности."

От своя страна собствениците на The Bear, Джайлс Уилитс и Нийл Симъндс, заявиха, че са "изключително доволни". "С нетърпение очакваме да работим с тях", казаха те.