Гърция възнамерява да намали броя на кораби, които ще посещават някои от най-популярните острови, включително Миконос и Санторини, пише Bloomberg. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е решил да ограничи броя на корабите, но можем да запазим спокойствие, решението влиза в сила през следващата година.

Друг важен елемент е, че корабите ще трябва да наддават и плащат повече за осигурено място на пристанището. Мицотакис не споделя абсолютно нищо относно правилата и методите за подобен пазар, но разкрива какви са мотивите му.

Гърция ще трябва да спре свръхпопулацията от туристи по островите. Миналата година са пристигнали около 800 кораба и са превозили около 1.3 милиона госта само в Санторини, докато 750 кораба са били регистрирани на пристанището на Миконос.

Санторини има достатъчно платежоспособни туристи и гостите не искат да развалят почивката си, докато са принудени да се сблъскват с редица други гости. Санторини не може да се справи и с охраната на острова, не и при свръхтуризъм. Гърция предприема мерки, които са познати и на други големи европейски градове - Венеция, Амстердам и Барселона са против пристигането на големи кораби с туристи.

Гърция отбелязва сериозен скок като туристическа дестинация. Миналата година приемат близо 32.7 милиона туристи - с 18% повече от 2022 г. Тази година ще стигнат до 25% повече. Страната печели около 847.7 милиона евро от корабите през 2023 г.

Тази цифра най-вероятно ще се увеличи през настоящата година, но очевидно се стига до осъзнаването, че гръцките домакини не могат да поемат толкова зловещ човешки поток.