Гърция ще позволи на туристи от около 20-25 страни, включително Германия, Кипър и Израел, да посещават страната от средата на юни, без да бъдат поставяни под карантина, съобщи Ройтерс, като се позовава на представител на правителството.

"Ще има около 20-25 страни, на чиито граждани ще бъде позволено да дойдат", каза той и допълни, че списъкът ще включва Кипър, Израел и страни от Централна Европа и Балканите като в това число е и България. Пълният списък ще бъде оповестен тази седмица.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че и на германците ще бъде разрешено да посещават Гърция от 15 юни. Международните полети до Солун ще бъдат възобновени на същата дата - по-рано от първоначално планираното отваряне на 1 юли.

В момента Гърция позволява на гражданите на всички страни от ЕС - с изключение на Италия, Испания и Нидерландия - да летят до Атина, но са подложени на 14-дневна карантина.

Друг правителствен източник каза, че здравните експерти обсъждат дали пътниците ще трябва да се тестват за Ковид-19 преди да посетят Гърция и дали ще се препоръчва здравна осигуровка за подобни инфекции.

Правителството обяви, че планира да възобнови международните полети до гръцките острови от 1 юли, но ще забрани влизането на граждани от страни с високи нива на инфекцията до 15 юли.