Това лято може да е много по-неприятно за британските туристи, които са готови за лятна почивка в топлите точки на Европа. Огромният брой на пътуващи британци е накарало все повече страни да изразят негативно, но откровено мнение и да помолят точно този вид гости да стои по-далече от тях. Гърция е поредната страна, която се включва към други протестиращи локации, като Тенерифе, Лансароте, Майорка и Менорка.

По информация на France24, успехът на туристическата индустрия затруднява местните гърци с растящата цена на имотите. Скокът е с около 40% и това превръща Гърция в страната с най-скъпи имоти в ЕС. Атиняните официално са поискали да се сложи край на свръх-туризмът, рисувайки "мили" послания срещу потенциалните гости.

Гърците искат да изгонят туристите с надеждата, че ще намалят цените на имотите. Мнозина искат да прогонят туристите и хипстърите, както и да прекратят партньорствата с Airbnb. Южната ни съседка е стартирала различни "безплатни" едноседмични почивки за около 25 хилди туристи, главно британци, които миналата година са били на остров Родос. Това е форма на компенсанция в така наречената "Седмица на Родос".

Британците са сигурни, че Испания ще страда от решението си и наложените мерки срещу самите тях. Няма хотелиер в посочените страни, който да не е патил от пословичната британска туристическа култура, но много малко от жителите на острова са решили, че ще почиват в собствената си родина. Отчаяните опити на летните дестинации най-вероятно няма да имат особен успех.