Турците ще могат да пътуват до гръцки острови със седемдневна туристическа виза, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Това решение бе оповестено от гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис след срещата му в Атина днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Мицотакис посочи, че с президента Ердоган са обсъдили безвизовото пътуване на турски граждани до гръцките острови в Егейско море. Той обяви, че Гърция ще започне да издава 7-дневни туристически визи на турците за общо десет егейски острова.

"И двамата трябва да създадем красиво бъдеще като капитани на кораб, който плава с приятен бриз в по-спокойни води. Гледам положително към бъдещето", каза гръцкият премиер, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Имената на десетте острова, за които ще се прилагат туристически визи, ще бъдат уточнени след обявяването на подробностите по споразумението, посочва още телевизията.

Мицотакис добави, че по въпроса за визите е била обсъдена и възможността за освобождаване от визи с цел осигуряване на по-тясно сътрудничество между турските и европейските студенти.