С малки, но сигурни крачки гръцкото правителство тръгва по пътя към рестартиране на живота и икономиката в страната, излизайки от строгия 6-месечен локдаун, предава кореспондентът на "Труд" в южната ни съседка.

Гърция вече обяви, че възнамерява да стартира новия туристически сезон от 14 май. С напредъка на ваксинационната кампания, посещението на ресторанти на открито ще стане възможно през април.

Туризмът осигурява близо една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт. Всеки пети работещ е зает в тази сфера.

Всички ваксини ще бъдат приемливи за влизане в Гърция, дори и тези, които още не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, а хората, които са имунизирани, ще бъдат насочени към зелената лента на границата за преминаване, за да се намалят задръстванията. Тези, които нямат сертификат за ваксинация, ще се нуждаят от отрицателен PCR или антигенен тест, съобщи гръцкият министър на туризма Харис Теохарис.

PCR тестът ще бъде задължителен за деца на възраст над 10 години, докато за по-малките не е задължителен. Туристическите работници в Гърция ще бъдат ваксинирани в приоритетни групи през май, преди отварянето на границите.