От 4 септември Гърция прави опити да ограничи ежедневните посетители на една от най-известните си забележителности, предава Си Ен Ен.

Атинският акропол привлича туристи от цял ​​свят, желаещи да се полюбуват на древното културно място. Занапред посетителите обаче ще бъдат ограничени до 20 000 на ден, като уебсайтът за резервации ще следи посещенията и ще прилага почасова слот система.

В интервю за гръцкото радио Real FM през август министър на културата Лина Мендони обяви, че в момента Акрополът има до 23 000 посетители дневно, наричайки това "огромен брой".

Въпреки че обектът е отворен до 20:00 ч., Мендони каза, че по-голямата част от туристите избират да видят археологическата забележителност в сутрешните часове, като по този начин пространството става тясно и създава дискомфорт както за служителите там, така и за хората, дошли от различни градове и държави.

Целта е новата система, която в момента е в изпитателен етап и вероятно ще бъде официално въведена от април 2024 г., да се справи с пренаселеността и да гарантира опазването на паметника.

Снимка: iStock by Getty Images

Построен върху скалист хълм през пети век Пр.н.е., древният Акропол е дом на колекция от исторически руини, сгради и артефакти - най-известният е храмът Партенон, посветен на богинята Атина.

Мястото и неговите паметници "формират най-великия архитектурен и артистичен комплекс, завещан от гръцката античност на света", твърди ЮНЕСКО.

По-рано това лято Акрополът затвори поради високи температури на фона на рекордните горещи вълни в Европа. Снимки на мястото от края на август показват, че е обляно в дим от горските пожари в Гърция.

Снимка: iStock by Getty Images

От април новата система за резервации ще се прилага и за други гръцки археологически обекти, които работят с електронни билети.