"Chancenkarte" ще използва точкова система, за да позволи на работници с необходимите умения да се установят в Германия по-лесно. Това е част от стратегия, предложена от министъра на труда Хубертус Хайл за справяне с недостига на работна ръка в страната, която трябва да бъде представена на правителството през следващите месеци, съобщава Euronews.

Всяка година ще се определят квоти в зависимост от това в кои отрасли липсват работници. Три от четири от следните критерии също трябва да бъдат изпълнени, за да кандидатствате по схемата - диплома или професионално обучение, признати от Германия, поне три годишен професионален опит, езикови познания или предишен престой в Германия, и възраст под 35 години. Кандидатите трябва да докажат, че могат да си позволят да плащат и разходите си за живот.

Според действащите разпоредби, граждани на държави извън Европейския съюз трябва да имат предложение за работа, преди да могат да се преместят в Германия. Вече съществува виза за търсещите работа, но се очаква chacenkarte да улесни и ускори процеса за онези, които търсят работа в Германия. Гражданите на някои държави с визови споразумения вече могат да влизат в Германия за 90 дни без виза, но им е разрешено да имат само краткосрочни ангажименти. 

Тази година недостигът на квалифицирани работници в Германия се повиши до най-високото си ниво за всички времена. По-рано тази година Институтът за изследване на заетостта (IAB) откри 1,93 милиона свободни позиции в цялата страна.

През юли недостигът на персонал засегна почти половината от всички компании, анкетирани от базирания в Мюнхен изследователски институт IFO, принуждавайки ги да забавят дейността си. Секторът на услугите е най-засегнат - особено хотелиерския бизнес, както и ресторантьорския, но като цяло индустрията свързана с туризма, коментират експерти.

Много фирми за търговия на дребно, строителни компании и търговци на едро също съобщават за недостиг на персонал.