На много традиционни коледни базари в Германия днес няма да звучи музика в знак на протест срещу твърде високите лицензионни такси, събирани според организаторите им от Германското дружество за защита на авторските права (GEMA), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Коледните базари са обичана традиция в много германски градове, но през изминалата година организаторите им бяха засегнати от високи сметки за права за празничната музика, която звучи.

Коледните пазари в градове като Лайпциг, Дрезден, Магдебург, Хановер и Рощок се включиха в т.нар. от тях "Ден на мълчанието" в знак на протест срещу таксите.

Организаторите им разкритикуваха по-високите разходи за лицензиране на използването на музика в сравнение с предишни години.

GEMA обаче защити сметките, като обвини много от базарите с високи приходи, че са подавали невярна информация в изминалите години. През 2022 г. дружеството за музикални права изпрати инспектори на коледните базари, което допринесе за по-високите сметки.

Сега много организатори водят преговори с GEMA. Управителят на базара в Лайпциг заяви, че разходите за музика са се увеличили с до 1000% за една нощ.

От GEMA казаха, че са изпратили около 3350 фактури на операторите на коледни базари в цяла Германия за 2022 г. В 167 случая дружеството е начислило по-високи такси - включително петцифрено увеличение в 35 случая, отбелязва ДПА.