Германският министър на транспорта Фолкер Висинг предупреди синдиката на работещите в железниците (GDL) и основния жп превозвач "Дойче бан" (Deutsche Bahn) да направят необходимото, за да не стигне до стачка по Коледа, предаде ДПА. Двете страни са в остър спор по отношение на повишаването на заплатите.

"Коледа е време на спокойствие - всички страни в трудовия спор трябва да помислят за това", каза Висинг пред германски медии. "Хората искат да посетят свои роднини и приятели и всички трябва да вземат мерки това да се случи безпроблемно".

Преговорите за повишаване на заплатите между "Дойче бан" и синдиката на железничарите трябва да продължат следващата седмица. Преди дни президентът на синдиката Клаус Веселски заяви, че стачка дори и по Коледа не е изключена, ако не се стигне до разбирателство.

С оглед на тази заплаха "Дойче бан" подготви разписание за извънредни случаи. Планът предвижда едва около една пета от влаковете на дълги разстояния да се движат, но за сметка на това да бъдат по-дълги от обичайното, за да има достатъчно пътнически капацитет.