Подземният свят достига дълбочина от 192 м и се простира на 306 м дължина и 150 м ширина.

Огромната дупка е открита близо до село в автономния район Гуанси Джуанг, Централен Китай, съобщава Ancient Origins.

Този вид геоложки образувания се наричат сенот. Сенотът представлява дълбока, но и широка яма в скала с карстов произход, която обикновено е пълна с вода. Особено характерни са за Юкатанския полуостров, където има около 7000 сенота. Образуват се при действието на подземни води, проправящи си път през разтворими солни легла и карбонатни скали като гипс и варовик. В Китай сенотите са наричани tiankeng - "райски ями", а новооткритата "райска яма" е сред най-големите в света.

Докато повечето други образувания на Земята са пълни с вода, животът в новооткритата "райска яма" в Китай процъфтява. Китайските спелеолози откриват тук първобитна гора, чиито древни дървета се извисяват на 40 м височина.

"В тази пещера има видове, които никога не са докладвани или описани от науката", казва Чен Ликсин, ръководител на експедицията. Той добавя още, че гъстият храсталак на сенота е висок до раменете на човек.

Джан Юанхай, геолог и член на екипа, добавя, че на дъното на ямата екипът се е натъкнал на "друг свят".

След откритието, направено през май, учените по целия свят с нетърпение очакват данни за всеки потенциален новооткрит биологичен вид.