Граничният пункт "Маказа -Нимфея" ще бъде отворен за туристи до няколко дни. За момента влизащите с леки автомобили от България на гръцка територия преминават през "Кулата - Промахон" и "Орменион", предаде БНР.

Гръцкият премиер разпореди да се подготви за трафик на туристи граничният пункт "Маказа - Нимфея", съобщават депутати от Северна Гърция, които лично настояваха за отваряне на този граничен пункт. Под натиск на кметове и областния управител на област Родопи започна бърза подготовка за отваряне на Маказа за туристи.

През туристическия сезон на този граничен пункт ще работят денонощно медицински екипи за бързо тестване на преминаващите, както и подготвени митничари и гранична полиция, които ще проверяват сертификати и документи на влизащите в Гърция, съобщават гръцките власти.

През лятото през граничния пункт "Маказа -Нимфея" преминават не само български туристи,но и от много балкански страни. Често там се образуват опашки от чакащи и за това в момента се разширяват лентите за влизане на леки автомобили, съобщават кметове на райони в близост до границата.

За сега за влизане от България са отворени за леки автомобили "Кулата - Промахон" и "Орменион".

Гръцките власти не посочват от коя дата ще се пропускат туристи през "Маказа", но подчертават, че ще е "много скоро".