Да се облекчавате в морето е грозно и твърде невъзпитано занимание от страна на туристите. За съжаление такива прояви продължават да се наблюдават, пише Euronews. Оказва се, че подобни действия много често водят до глоба, а Испания е станала още по-кардинална, след като забранява плуването в морето след полунощ.

Коста дел Сол е решила да сложи край на всички проблеми с туристите, които се изсипват всяка година. За да накажат гостите, които се облекчават в морето, жителите са се вдъхновили от град Виго, където е поставена глоба от 750 евро за "физиологично облекчаване на плажа или в морето. Марбея са вдигнали таксата двойно от предишната година и се надяват, че с това ще спрат всички опити на туристите да продължават с тази порочна практика.

Малага приема идеята и също така налага глоби и забрани на цели 25 плажа. Физиологичното облекчаване отпада и на открито извън водата, където е малко по-лесно на полицията да локализира нарушителите. Не е посочено как спасителите ще определят нарушителите и ще установяват извършването на нарушението.

Плажовете ще имат и други важни ограничения. Гостите няма да имат право да играят с надуваеми топки във водата, както се налагат и ограничения на кучетата по плажа. Вече няма да е разрешено да се пускат във водата, а испанските власти обмислят правенето на плажове за кучета и техните собственици. Пушачите все още могат да използват тютюн и други електронни устройства, но също ще бъдат глобявани, ако започнат да замърсяват.

Виго в северния регион на Галисия въвежда глобата от 750 евро за уриниране край или в морето от 2022 г. Бенидорм също има интересна наредба - забранява се използването на сапун или шампоан на обществените душове край плажа.

Пушачите получават глоба до 2000 евро за пушене на забранени места и замърсяване, а купоните до късно могат да струват по 1200 евро на човек. Пушенето на плажа е забранено на редица плажове в Майорка, Ибиса и Менорка.

Каква е причината за толкова сериозните санкции? Въпреки факта, че урината съдържа около 95% вода, но останалите 5% са токсични за морските и океански видове. Американското химическо дружество е на друго мнение и твърди, че 5% от химикали, които човек може да пусне, са изключително незначителни, спрямо големите на едно море.

Разминаването между испански власти и американски учени тепърва ще се разглежда особено сериозно в близкото бъдеще. Препоръчително е за всички туристи да се запознаят с основните изисквания и правила на всеки плаж.