Сафари ентусиастите вече ще могат да използват Изкуствен интелект, за да предсказват движенията на стадата. Така наречената Велика миграция е смятана за най-голямото движение на стада и посочва, че повече от два милиона антилопи преминават близо 800 километра през Серенгети между Танзания и Кения.

Така нареченият HerdTracker е активиран през 2014 г. и може да се следи през апликацията Discover Africa. Неговата основна дейност е да следи стадата онлайн. Посочват се дори локациите на рейнджъри, поставена е информация за маршрути и други туристи, които са се събрали да снимат. По данни на самите създатели, приложението има повече от 10.6 милиона души. Същите са успели да видят раждането на жираф, преминаването на 30 хиляди антилопи през река Мара и крокодилските атаки в същия регион.

След няколко години в анализи, изкуственият интелект предсказва движението на стадата в разстояние на 12 месеца. Това позволява на туристите да изберат точно локацията на своята почивка, както и правилните зони, в които да наблюдават един от най-интересните природни феномени. Проследяването на такива стада изисква е изпитание за учените, особено след като климатичните промени се отразяват все по-често върху времето за потегляне, избрания маршрут от животните и много други.

Изкуственият интелект обръща внимание и на точките за почивка, а създателите посочват и правилните места за лагеруване. Сафарито е скъпо удоволствие и цената излиза между 640 и 1600 паунда на човек за ден, в зависимост о избраното ниво на лукс и цената на полетите. Онези, които са успели да го зърнат с очите си, признават, че това е запомняща се гледка и не може да се сравни с нищо друго.

Снимка: iStock by GettyImages

Освен антилопи, гостите могат да проследят движенията на зебрите, газелите и много други видове, които се движат с климата. Добитата информация показва и проблемните места, където е трудно да се направи лагер или опасно. Изкуственият интелект не дава никаква информация за ловни дружини или други почитатели, ориентирали се към точно този метод на почивка в Африка.

Въпросната миграция се случва всяка година и зависи от количеството дъждове и температурата в Африка. Началото започва през май и продължава до юни месец. Именно в този период започва повишаването на цените на хотели, полети и други. Логично е, че заедно с големите стада, гостите могат да забележат и хищници като гепарда, които вървят със стадото.

Снимка: iStock by GettyImages

Голямата миграция е поставена като едно от събитията, което всеки авантюрист трябва да види на живо, а благодарение на новата технология, ранните резервации за следващата година ще бъдат по-лесно предсказуеми.

Единственият проблем е, че същите може да не бъдат релевантни, особено след като говорим за променящ се климат и достатъчно променливи в рамките на една година.