Това съобщи за БТА Димитър Трошев, началник дирекция "Контрол на околната среда" към РИОСВ.

По думите на Трошев нито на плажа, нито в местността има определено място за къмпингуване.

"Въпросът обаче е да се установи дали тези палатки и каравани са разположени в защитена територия или в защитена зона и какъв е ограничителният режим"
, каза Трошев.

Той обясни, че защитените територии са с по-строги режими.

Сигнал за незаконно къмпингуване в местността "Иракли" е изпратен и до Националната агенция по горите.
Ангажирани с проверките са и представители на Дивечовъдна станция-Несебър. За нарушенията в "Иракли" институциите са били сезирани от Национална Асоциация "Българско Черноморие".

Разпънати палатки, паркирани автомобили на плажната ивица "Иракли" и дупки в пясъка е видял на място репортер на БТА.

Собственици на имоти в Иракли

Иван Пейчев от Инициативния комитет на собствениците на земи в Иракли каза, че цяло лято върху имотите им се разполагат къмпингуващи. Според него през летните месеци в Иракли има около 10 000 любители на дивото къмпиране, които нарушават правата на собствениците на частни земи и вредят на околната среда.

"Ако това продължи, ще се вдигнем на протест", заяви Пейчев.

Таня Попова - един от собствениците на реституирани терени в Иракли, каза, че в момента на палатки почиват близо 2000 души, въпреки че в района няма вода, канализация, електричество.

"Когато дръзнем да защитим земите и правата си, да заградим имотите си, от биваците в гората излизат псевдоеколози, природозащитници и заявяват, че искаме да унищожим Иракли. Природосъсипниците са именно незаконно къмпингуващите", твърди Попова.


Къмпигуващите в Иракли


Стоян Стоянов, 38-годишен турист на плажа, заяви, че самото къмпингуване е най-малката вреда, която може да се нанесе и обвини собствениците на земи, че искат да отнемат девствената природа и плаж. Стоянов разказа, че от близо две седмици заедно със съпругата си и двегодишния им син живеят на палатка на плажа, но старателно събират отпадъците от храните.

Наемателят на граничещата охраняема ивица морски плаж "река Вая" Добрин Иванов, каза обаче, че е възмутен от сметищата, които оставят след себе си къмпингуващите. Няколко пъти той на добра воля е пускал работници и машина на съседния плаж, за да го чисти от отпадъци.