Разбира се, има приказни светлини и пазари, които осветяват малки кътчета из целия континент, но не може да има по-празнично признание от това да бъдеш коронясан за Европейска столица на Коледа.

И тази титла току-що бе присъдена на Бърно. Чешкият град е признат от международно жури за своя "върховен израз на творческа култура и силна идентичност, както и за най-въздействаща коледна сцена със своите илюминации и пазари", според SchengenVisaInfo.com.

Бърно

Снимка: iStock by Getty Images

Градът е разположен в Южна Моравия - най-големият винопроизводителен район в Чехия. Със своята очарователна архитектура и примамлива атмосфера той е чудесна малка алтернатива, ако искате да избегнете тълпите в Прага.

Миналата година украинската столица Киев спечели наградата за "проява на солидарност, хуманитарни ценности и опазване на културата". Но това не е единствената дестинация, която получи признание на церемонията, организирана от Европейския парламент.

Уотърфорд, Ирландия

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Коледа се присъжда на място с поне 100 000 жители, но друга титла - "Европейски град на Коледа" - се присъжда на място с по-малко от 100 000 жители - и тази година това беше Уотърфорд в Ирландия.

Алманса, малък град с 600 жители в Испания, също получи специално признание благодарение на своя коледен проект.