Съвместни патрули на български, гръцки и румънски полицаи отново ще дежурят в Банско по време на зимния туристически сезон. Това съобщи  кметът на община Банско Георги Икономов по повод на официалното откриването на ски сезона на 14 декември.

"Практиката на съвместните патрули се наложи през последните години и дава добри резултати. Затова ще бъде продължена и на тях ще може да се разчита и през тази зима, каза кметът.

Съвместните патрули започват работа в средата на декември и ще останат в курорта до средата на март.  В тях ще бъдат ангажирани десет български униформени полицейски служители и по двама техни колеги от Гърция и от Румъния, които са сред страните с най-многобройни туристи, пристигащи в Банско.

"Общината отново ще поеме разходите за дневните и командировъчните и необходимото гориво за колите на полицаите", отбеляза кметът Икономов.

Той изказа благодарност на представителите на туристическия бранш, които ще се погрижат за настаняването и изхранването на командированите полицаи в три- и четиризвездни хотели.

Кметът се похвали, че летният туристически сезон в Банско тази година е бил много силен и очаква и зимният да бъде много добър. Докато преди година-две туристите през лятото са били 10-15% от всичките, тази година те са между 30 и 40 процента от общия брой.

Според статистиката тази година Банско е посетен от около 600 000 туристи, каза Икономов. 
Две-трети от тях са чужденци, а една трета от всички туристи са пребивавали в Банско през лятото.

В навечерието на зимния туристически сезон, който е десетият след оформянето на ски зоната, според Икономов нищо ново там не се случва. Той поясни, че няма ясна позиция и решение по въпроса за изграждане на втора кабинкова въжена линия от Банско до скицентъра, независимо от всички действия, предприети от местните власти и представителите на туристическия бранш, както и след получените обещания за разрешаване на проблемите на скизоната от представители и на сегашното правителство.