Властите на гръцкия остров Родос откриха днес терминал за издаване на туристически визи за турски посетители като част от дипломатически усилия за успокояване на дългогодишното напрежение между двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Визата с ограничен достъп ще позволява на турците да посещават десет гръцки острова за период до една седмица. Така няма да има нужда те да кандидатстват за пълен достъп до зоната на Европейския съюз за пътуване без паспорти, известна като Шенгенското пространство.

Миналата година Гърция и Турция, които са страни членки на НАТО, стартираха няколко инициативи в опит да заобиколят десетилетни спорове, които се отнасят основно до морските граници и правата върху полезни изкопаеми в Егейско море, като се фокусираха върху търговията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети гръцкия премиер Кириакос Мицотакис през декември в Атина, за да подпише редица двустранни споразумения за сътрудничество.

"Експресната виза може да се издава не само през лятото, но и през цялата година. Мярката е предназначена за насърчаване на туризма в района и по това време на годината, когато няма много трафик, така че ще помогне на местните икономики", написа Мицотакис в седмична онлайн публикация в неделя.

Новата виза ще бъде предоставяна от участващите в програмата гръцки пристанища и ще струва 60 евро, като ще включва паспортна проверка и съхраняване на пръстови отпечатъци, казаха гръцки служители. Те допълниха, че на посетителите няма да бъде разрешено да пътуват до други държави-членки на ЕС.

"Новата система е готова и има голямо търсене от страна на турски посетители, но нямаше планирано пристигане на фериботи днес. Ще имаме пристигания по-късно тази седмица", каза пред АП Василис Ваянакис, ръководител на пристанищния фонд на Родос.

Всички острови в програмата за туристически визи се намират близо до турското крайбрежие и включват още Лесбос, Лимнос, Хиос, Самос, Лерос, Калимнос, Кос, Сими и Кастелоризо, като по-малките острови се очаква да се присъединят към нея през юни.

Турция отдавна търси по-облекчени правила за пътуване за своите граждани, посещаващи ЕС, в замяна на сътрудничеството си с държавите-членки на блока, което включва усилия за ограничаване на нелегалната имиграция. Туризмът е жизненоважен отрасъл за гръцката икономика. Страната посрещна 32,7 милиона посетители миналата година, които според данни на централната банка са донесли приход от 20,5 милиарда евро.