Гърция отново ще се превърне в предпочитана дестинация за летните отпуски. Южната ни съседка отдавна се представя като предпочитана дестинация на Балканите, но мнозина се фокусират върху по-малко популярни дестинации, позволяващи по-екзотична красота. Санторини и Миконос са известни със своите невероятни гледки, но сред популярните имена има и много скрити перли, за които повечето гости дори не са чували.

Аморгос е точно такъв и най-вероятно се е радвал на успехи, когато Люк Бесон записва своя филм "Голямото синьо" през 1988 г. Предстои и още едно кино възраждане - снимките на "Два билета за Франция" ще бъдат направени на този остров.

Кристин Скот Томас ще бъде в главната роля, а местните жители са очаровани от идеята, особено след като привличат повече туристи. Гръцкият остров е по-малко населен от останалите и точно това го прави в предпочитана дестинация за малко по-спокойните туристи, жадни за дълги разходки, водни спортове и добра кухня. Издания като Telegraph UK определят Аморгос като един от неоткритите острови и дори препоръчват да се посети, преди да дойдат масовите популярни туристи.

Малките курортни селища крият уникална кухня

Снимка: iStock by GettyImages

Все още няма директни полети до Аморгос, но мнозина препоръчват полет от Атина до Санторини, а след това и плаване с ферибот - около 6 часа плаване. Някои авио компании предлагат и директни полети до Санторини, ако искате да пропуснете гръцката столица. Предимството при този избор е, че плаването ще бъде значително по-кратко - около час и 15 минути.

Аморгос посреща гости и изненадва с плажове и места за отдих. Заливът Морус приветства с тюркоазена вода и интересни скални формации. Това е мястото за гмуркане и изследване на малките пещери около него. Островът няма голяма плажна ивица, което е минус, но тъй като все още няма много туристи, шансовете за плажуване са сериозни.

 

Снимка: iStock by GettyImages

Плажът Агия Ана е известен със спокойните си води, скалите-трамплин и приятните възможности, с които човек може да се сблъска. Останките на кораба Олимпия, потънал през 80-те години, докато капитанът се е опитал да се скрие от бурята, се намират на плаж Калотаритиса.

Далече от плажната ивица ще откриете манастира Хозовиотиса, извисяващ се на 300 метра надморска височина. Има и награда за алпинистите - чаша ракия от местните майстори, носеща особен вкус сред морето. Туристите трябва да бъдат облечени прилично, защото домакините не гледат с добро око. В урбанизираната част на острова ще откриете венециански замък от XIII век, красиви вятърни мелници и павирани улици. На главната улица може да се насладите на популярното гръцко фрапе.

Вечерите и нощния живот ще бъдат открити на Сънсет булевард, позициониран в село Аегали - северната страна на острова.

Планинарите могат да изберат интересни маршрути с дължина от 1 до 4 часа. Температурите са разумни и мнозина могат да направят тези разходки, без да се натоварят излишно - средните за летния сезон са между 22 и 27 градуса по Целзий.

Гмуркането е специална атракция в Аморгос

Снимка: iStock by GettyImages

Островът няма много такси и ако решите да се гмуркате, трябва да инвестирате суми в порядъка на 35 евро. Входът в манастира и ботаническата градина са напълно безплатни. Храната варира между 5 и 11 евро, според избора. Хотелските стаи също варират между 35 и 50 евро, някои от по-луксозните хотели ще скочат дори до 70-100 евро. Посетителите препоръчват да се правят ранни резервации, позволяващи и още по-добри оферти. По-сериозните инвестиции обикновено се оформят с цена на полет и такси за ферибот.