Ако не пътувате за Нова година, а се чудите какво да правите между Коледа и последния ден на 2018 г., класическата разходка по това време на годината е до Виена. Ние ви предлагаме цял тур с Топ 10 празнични базари. Всички си приличат, но всеки е различен. Даже по сервираното греяно вино.

Идеалното място да усетите атмосферата на празниците е на световноизвестния Ринг – булеварда с форма на подкова, който обикаля идеалния център на града. Срещу легендарното кафене „Ландтман”, за което неведнъж сме ви разказвали, понеже в него Стамболов намира Фердинанд, за да го направи впоследствие владетел на България, и Бургтеатър, до университета, се намира един от символите на града – кметството. Някога най-високата сграда на Ринга, богато орнаментирана и видна отдалеч, тя е проектирана така, че разполага с огромно пространство между булеварда и зданието. Цялата тази площ се превръща в коледен базар, който остава и до Нова година. Изпълва се с къщички, в които се настаняват продавачи на най-различни типични за града и страната специалитети. Разбира се, в студа няма нищо по-търсено от греяното вино. Австрия, особено през последните години, много се развива като производител на вина, така че този задължителен атрибут на зимните празници става все по-вкусен и от него все по-малко боли глава.

Когато си вземете чашата с глювайн, давате депозит. Така, ако я искате за спомен, просто не се връщате за депозита, а само, за да ви налеят пак и пак питие. Разбира се, на не по-малко внимание се радват продавачите на класическите за Виена тестени изделия и сладкиши – даже французите наричат по името на австрийската столица кифлените вариации. От тукашните майстори хлебари вземат дори запазената си марка – кроасана, по времето на виенчанката кралица Мария – Антоанета, която всъщност не казва „яжте пасти”, а „кифли” на революционерите, когато в Париж нямало хляб. Макар че и пастите – в смисъл – тортите, са виенска класика и нямат равни в света, както сме писали. Но по празниците повече се търсят коледните сладки. Естествено различните вурстове – наденици, както ги наричаме ние, са задължителни за пробване от туристите.

„Виенската магия на Адвента” е официалното име на базара пред Кметството. Освен хапване и пийване, на това място ще намерите дървени играчки, украшения за елха – класически и модерни, а също детски увеселения – въртележки, ледена пързалка и други. Пак за най-малките има и работилници, като на джуджетата на Дядо Коледа.