Десетки авиокомпании отменят полети от и до Тел Авив, Аман и Бейрут заради събитията в Близкия изток и влошаването на ситуацията на сигурността в региона. "България Еър" също промени разписанието си до Тел Авив.

Хаос на летището в Бейрут

Хаос настъпи днес на международното летище в Бейрут, след като някои интернационални авиокомпании временно спряха полетите си до Ливан заради опасения за военна ескалация в региона, която може да засегна и тази страна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Много пътници чакаха безуспешно полетите си от ранните сутрешни часове. Източници съобщиха пред ДПА, че опашките са били огромни, като закъсненията са породили в някои случаи паника у пътниците. Много от тях са разочаровани, тъй като са изпуснали други полети.

"Трябваше да летя за Германия през Истанбул призори, но продължават да отлагат полета", каза пред ДПА Ахмед. "Сега се предполага, че ще излетим в късния следобед", добави той. Бащата на пет деца заяви, че е на летището от вчера. Полетът му за Истанбул е бил отлаган няколко пъти.

Летището в Бейрут е единственото международно летище в страната.

Освен германската "Луфтханза" (Lufthansa) и френската "Ер Франс" (Air France) различни компании от арабския регион също преустановиха временно полетите си до и от ливанската столица.

Поради напрежението в Близкия изток Австрийските авиолинии /AUA/ удължават срока на спрените полети до Тел Авив и Техеран до 12 август включително. Решението е взето на заседание на кризисния щаб на концерна майка "Луфтханза". На засегнатите пътници авиолинията предлага безплатна промяна на датите за пътуване.

Румънският национален авиопревозвач ТАРОМ също спира полетите от и до Тел Авив, Аман и Бейрут за периода 6-12 август 2024 г. във връзка с настоящото развитие на събитията в Близкия изток и влошаването на ситуацията на сигурността в региона, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на авиокомпанията. Компанията препоръчва на всички пътници да следят официалните съобщения и да се свържат с компанията за пренасрочване на пътуването на по-късна дата без никакво допълнително оскъпяване. Също така пътниците имат опцията да поискат възстановяване на стойността на самолетния билет.

"България Еър" промени полетите си до Тел Авив 

Иран и "Хизбула" могат да атакуват Израел днес или утре. Това е предупредил колегите си от Г-7 държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, съобщи американският новинарски сайт "Аксиос".

Поради продължаващата усложнена обстановка на територията на Израел, и с оглед гарантиране сигурността и безопасността на всички пасажери и екипажи на "България Еър", националният превозвач бе принуден промени полетната си програма за периода от 4 август до 9 август 2024 г. Това съобщиха на своята интернет страница на националния ни авиопревозвач.

Промените са направени с цел опериране на авиокомпанията в светлата част на денонощието вследствие на засилените мерки за безопасност във въздушното пространство над Израел, уточняват от компанията.

Ето и детайлният списък с изпълнение на полетите на "България Еър" между София и Тел Авив за периода от 6 до 9 август, както следва:

6 август - анулирани полети

Анулират се полети FB 571/2 между София - Тел Авив.

8 август - по разписание

Полетите се изпълняват по разписание - FB571: София до Тел Авив - 15:50 ч.; FB572: Тел Авив до София - 19:00 ч. местно време.

9 август - нови часове

Полет FB573: София до Тел Авив ще се изпълни в 05:10 ч.; Полет FB574: Тел Авив до София ще се изпълни в 08:40 ч. местно време.

Молим всички пасажери да се информират своевременно за обстановката и да следят за актуална информация както на уебсайта и в социалните мрежи на "България Еър", така и през летищата, призовават от авиокомпанията.

"България Еър" следи ситуацията отблизо и прави всичко възможно да изпълнява полетите между България и Израел, следвайки мисията си като национален превозвач да предложи възможност за превоз и пътуване дори в най-непредвидимите обстоятелства, съобщава още авиокомпанията. От там призовават пътниците да следят сайта и социалните мрежи на "България Еър" за актуална информация относно полетната програма на авиокомпанията.

Опасенията за военна ескалация

Иран и "Хизбула" могат да атакуват Израел днес или утре. Това е предупредил колегите си от Г-7 държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, съобщи американският новинарски сайт "Аксиос".

Блинкен е уверил, че се правят опити да се окаже дипломатически натиск, дори в последния момент, за да се ограничи евентуален удар и последствията от него. По думите му, разполагането на допълнителни сили в региона има единствено отбранителни цели.

Днес палестински бойци изстреляха 15 ракети към Израел от ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Залпът е дошъл от южната част на крайбрежната територия, се уточнява в днешното изявление. Противоракетната отбрана на Израел е прехванала някои от изстреляните ракети, но други са нанесли поражения в израелската гранична зона, допълниха от ЦАХАЛ.

Ситуацията в Близкия изток се влоши значително през последната седмица, след като военният командир на "Хизбула" Фуад Шукр беше убит във вторник при израелски военене удар недалеч от Бейрут, а лидерът на поддържаната от Иран организация Хасан Насрала обяви, че ще последва "отмъщение".

Ден по-късно в иранската столица Техеран беше убит и Исмаил Хания, политически лидер на "Хамас", а Иран се закани да отмъсти за смъртта му. Техеран обвиняват Израел за атаката, а Тел Авив не коментира темата.