Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет.

Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището, предаде БНР.

Пистата вече е разчистена и работи нормално, а повреденият самолет е предислоциран. Автомобили на противопожарната служба на летището ескортираха самолета, докато той беше преместен от пистата в деня, който се смята за най-натоварения от годината досега.

Прекъсването на полетите е продължило около 50 минути. Инцидентът е засегнал и трансатлантически полет на "Бритиш Еъруейс" за Ванкувър, Канада.

Експерти в бранша очакват прекъсването на полетите да има голям вторичен ефект, защото освен анулираните полети, има и много самолети пренасочени към други летища за кацане.

"Гетуик" е най-натовареното летище в света с една писта.

Вчера имаше проблеми с полетите и на друго лондонско летище - "Станстед" (Stansted Airport). Поради лошо време в Европа и някои проблеми с персонала имаше големи закъснения на почти всички полети, включително вечерния полет на "Райънеър" за София, който излетя с три часа закъснение.