Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта през март в Индия, Непал и Южна Азия, съобщи АП.

Най-популярната традиция, свързана с фестивала, е обличането в бели дрехи, които впоследствие се покриват с цветен прах от празнуващите. Холи се отбелязва с музика, танци и храна. Празнува се краят на зимата и началото на пролетта, а денят зависи от лунния цикъл. 

Снимка: БТА

В много части на Индия хората палят огньове в нощта преди празника, за да честват прогонването на злото и победата на доброто. В деня на Холи улиците са изпълнени с хора, които хвърлят цветен прах във въздуха. Празникът е популярен в цял свят от десетилетия благодарение на индийските филми.

Снимка: БТА

Цветовете на Холи символизират различни неща. Синьото е цветът на кожата на Кришна, а зеленото - на пролетта и възраждането. Червеното е символ на брака и плодородието, а комбинацията от червено и жълто - двата цвят се използват в ритуали и церемонии, символизира надеждата за щастие.

Фестивалът се празнува с партита, паради и дори срещи по крикет навсякъде по света, където има големи компактни групи хиндуистко население.

Снимка: БТА