Сега Хонконг се надява да се възстанови от пагубното въздействие, което пандемията оказа върху туристическата индустрия в региона. Част от плана на Хонконг включва раздаването на 500 000 самолетни билета на стойност над 250 млн. евро., съобщава Euronews.

Изпълнителният директор на Съвета по туризъм на Хонконг Дейн Ченг заяви пред Би Би Си, че безплатните билети първоначално са били закупени в подкрепа на авиокомпаниите по време на пандемията. Но сега те ще бъдат раздадени на пристигащите и заминаващите пътници през следващата година от летищните власти на града.

 След като правителството обяви премахването на всички ковид ограничения за пристигащи, ще стартира и рекламната кампания за безплатните самолетни билети. Все още не е ясно какъв ще бъде принципът, по който ще бъдат предоставяни.

Пътуващите до Хонконг ще трябва да се самонаблюдават в продължение на три дни у дома или в хотел по техен избор. До седмия ден след пристигането ще се изискват и многократни PCR тестове и бързи антигенни тестове.

Все още съществува изискването за бърз антигенен тест не по-късно от 24 часа преди заминаването, както и подаването на онлайн декларация за здравна и карантинна информация.

Новината за отпадането на някои ограничения предизвика бум на желаещите да резервират полети до дестинацията.

На фона на тази информация, тази седмица Virgin Atlantic обяви, че ще закрие офисите си в Хонконг след повече от 30 години присъствие. Полетите до града бяха преустановени по време на пандемията, но трябваше да бъдат възстановени като част от лятното разписание за 2023 г. Сега превозвачът е решил да се оттегли от този азиатски туристически център. Няколко фактора допринесоха за решението, включително затварянето на руското въздушно пространство, което увеличи времето за пътуване с поне един час. На клиентите, които са направили резервации за пътуване до Хонконг с Virgin Atlantic от март 2023 г., ще бъде предложено възстановяване на сумата, ваучер или възможност да направят нова резервация по алтернативен маршрут на авиокомпанията.