Отнесени са асфалтови настилки и тротоари. Късно през нощта, след 01,00 часа реката е скъсала дигата в местността "Калугерова вада" и е излязла от руслото си. Буйните води си направили ново корито като помитали всичко по пътя си. Щети са нанесени по ски пътя, по инсталацията за направа на изкуствен сняг, по осветлението на трасето. Залята е зоната на водохващането и известно време банскалии няма да могат да пият вода. Надолу в града реката е минавала директно през хотелите и къщите. Напълнила ги е с вода, затлачила ги е с тиня, натрупала е в района камъни и клони, съобщи БТА.

Сред най-засегнатите хотели са "Роял Тауърс" , "Банско", "Гинес", "Олимп", "Стражите". Унищожени са летни градини, детски кътове, барбекюта. "Наводнени са над 20 къщи и около 10 хотела. Още в събота следобед Глазне преля на три места. Работихме до полунощ. В 1,30 часа ми звъннаха дежурните наблюдатели и ми съобщиха, че е поддала дигата в "Калугерова вада".

"Цяла нощ продължи битката с водната стихия", заяви кметът на община Банско Александър Краваров. В курорта са пристигнали 30 служители на Гражданска защита от Пиринския край, от Кюстендил и Перник. Още толкова са пожарникарите. С общинските служители и доброволците в акцията участват почти 100 души. Частни фирми пък са предоставили необходимата техника. През целия ден се изпомпва с 35 помпи водата от наводнените хотели, къщи и търговски обекти.

"Много е сложно отводняването на хотелите, защото са върху големи площи. Там под вода са приземни етажи и мазета. В къщите наводнени са само избите на хората", заяви шефът на Гражданска защита-Благоевград Петър Самарджиев. Общината ще предприеме действия за бързо укрепване на коритото на придошлата река. В понеделник ще бъде сформирана комисия, която ще направи оглед на всички поражения.

"За последно Глазне излезе от коритото си преди 3 години, но щетите не бяха толкова големи. Добре е, че почти всички хотели имат направени застраховки", допълни кметът Краваров.