Хотели в Аржентина и Уругвай отменят резервации на Роджър Уотърс заради обвинения в антисемитизъм срещу британския певец, известен с пропалестинската си позиция, съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес и агенция Франс прес.

Уотърс трябваше да отседне в Буенос Айрес преди концертите от турнето си This is Not a Drill на 21 и 22 ноември. Резервациите обаче бяха отменени, като хотелите посочват за причина липса на свободни стаи, пише аржентинският вестник "Пахина 12". Хотели в Монтевидео, в съседен Уругвай, също отказват да приемат Уотърс, без да дават обяснения.

Певецът каза пред "Пахина 12", че затова още се намира в Сао Пауло, където изнесе концерт преди няколко дни. "Имах уговорена вечеря на 16 ноември с Хосе Мухика, бившия президент на Уругвай, който е мой приятел. И не мога да отида...", казва Уотърс пред "Пахина 12".

Председателят на Централния израелски комитет на Уругвай Роби Шиндлер е изпратил писмо до хотел "Софител", в което го призовава да не приема Уотърс, съобщи изданието.

Музикантът "се възползва от славата си на артист, за да лъже и да излива омразата си към Израел и всички евреи", казва Шиндлер, цитиран от медията. "Приемайки го, вие, дори и да не искате, ще разпространявате омразата, която този човек излъчва", добавя Шиндлер.

Срещу Уотърс от години има обвинения в антисемитизъм, включително критики от страна на правителството на САЩ тази година. Държавният департамент каза, че Роджър има "дългогодишен опит в използването на антисемитски тропи, за да очерня еврейския народ". В разговор с "Пахина 12" той категорично отрича това. "Правят го, защото вярвам в правата на човека и говоря открито за геноцида над палестинския народ", казва от своя страна Уотърс.

В неотдавнашно интервю с журналиста Глен Грийнуолд музикантът сподели, че изненадващото нападение на бойци на "Хамас" в Израел на 7 октомври "е раздухано от израелците, които са измислили истории за обезглавяване на бебета", припомня Асошиейтед прес.