Фирма, собственик на няколко хотела в България, води дело срещу опитите на колективната организация за защита на авторски права „Музикаутор“ да ги принуди да сключат с нея договор. Това се разбира от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополистите са решили засега казуса в полза на „Музикаутор“, но решението може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС), предаде Livebiz.

 „Музикаутор“ е една от няколкото фирми за колективна защита на авторските права. Тя, както и „Профон“, от известно време насам сключват договори със заведения за обществено хранене и хотели, които под една или друга форма разпространяват публично музикални произведения.

 От казуса, описан в решението на КЗК обаче се разбира, че „Балкан Холидейз Сървисис“ - дружество, което притежава четири хотела по Черноморието, се чувства рекетирано от „Музикаутор“. Собствениците на фирмата получили факс от колективния бранител на авторски права, че нарушават Закона за авторското право и сродните му права и могат да прекратят нарушението ако сключат договор с „Музикаутор“. Факсът е бил последван от многобройни телефонни обаждания с настояване да се сключи такъв договор по едностранно определени от сдружението цени.  

Собствениците на хотелите обаче твърдят, че разпространяват единствено тв и радио програми, за които имат договор с доставчика, който от своя страна има договор за ползване на авторски права. Следователно не се чувстват длъжни да плащат тези права повторно.  

КЗК решава спора в полза на „Музикаутор“. Комисията твърди в решението си, че отправеното предложение от сдружението представлява само един етап от преговорите и не може да се третира като принуда за сключване на договор. А ако действително има нарушение на закона за авторското право, то това е от компетенцията на културното министерството, а не на КЗК.