Ибиза винаги ще стои на картата като локация с незабравими плажове, още повече планински пътеки и най-различни атракции. Попитайте обикновения турист за основната причина за посещение и винаги ще получавате един и същи отговор - парти. Столицата на електронната музика - другото име на Ибиза - често привлича своите туристи с невероятни клубове и през лятото е домакин на някои от най-добрите ди джеи в света.

Ако сте решили да почивате там, подгответе се за една отрезвяваща новина - консумацията на алкохол може да бъде редуцирана значително. Властите в някои от най-популярните курорти в Ибиза, включително Сан Антонио, Палма, Калвия и Лукмайор, официално са обявили, че мислят да наложат по-строги правила относно продажбата на алкохолни напитки. Идеята далеч не е нова, предложена е за първи път през 2020 г. и едва сега ще бъде приложена и дори затегната.

Внимание се обръща на консумацията на открито, коктейли и всякакви други напитки ще могат да се консумират свободно в заведения, тераси на заведения и много други, включително на плажа. Продажбата на алкохол в магазините също ще бъде засегната по-сериозно с вечерен час - търговията приключва от 9 часа и 30 минути вечерта до 8 часа сутринта. Морските партита на лодка ще усетят силата на санкциите, като няма да бъде позволено на капитаните да докарват своите плавателни съдове близо до плажната ивица - санитарният минимум е да бъдат на една морска миля (1.85 километра) разстояние. Наложените мерки ще сложат край на товаренето на още мераклии по пътя към залезите, където обикновено се провеждат такива шествия.

iStock by Getty Images

Кметът на Палма, Майорка е категоричен, че трябва да се сложи край на нечовешкото поведение в курортите и властите ще направят всичко, за да спрат безумията. Хайме Мартинез отдавна е заявявал, че иска Ибиза да има и малко по-добра визия от вече съществуващата на алкохолен извор. За целта са отделени около 16 милиона евро, които ще отидат за наемането на допълнителни сили на реда, както и за по-строги инспекции на хотелите и клубовете.

Гостите на Ибиза също няма да бъдат пощадени, ако нарушават правилата - глобите варират между 750 и 1500 евро, ако бъдат хванати да консумират алкохол, да нарушават реда, замърсят или безчинстват. При повторна санкция се очаква глобата да достигне сума от 3000 евро, придружена с доклад в съответното посолство.

Забавлението през летните месеци ще продължи по стария начин, но без да пречи на останалите гости, които не са си поставили за цел да подобряват нови рекорди по консумация.

Не искаме да разваляме настроението, но се оказва, че Ибиза няма да е единствената точка в Европа, която ще приеме последни поръчки. Амстердам също налага ограничения на купонджиите, както и Прага.