Фалшиви плакати, предупреждаващи за нашествие на дървеници, се използват за възпиране на туристите в Атина. Те са поставени пред жилищни сгради в центъра на града, като описват проблема с дървениците, пише Euronews.

Атина, а и други части на Гърция са изправени пред жилищна криза. Тъй като много апартаменти се използват за ваканционни цели, наемите се увеличават, а местните жители са принудени да напуснат града.

В изявление от вторник гръцкото министерство на здравеопазването заяви, че тези надписи са напълно неверни. То си сътрудничи с полицията, за да спре фалшивите табели и плакати, които включват логото на властите, и според написаното "здравните власти са наредили на гостите да напуснат, за да защитят гръцките жители."

На плакатите е написано, че има проблем с дървеници и заплашват посетителите с глоба от 500 евро, ако не напуснат. Но все пак пожелават на туристите приятен престой в Гърция.

Измамата е следствие от истерията през септември и октомври заради епидемия от дървеници във Франция. В социалните медии бяха споделени различни снимки и видеоклипове на насекомите във влакове и кина в Париж, като някои експерти твърдяха, че те могат да "пътуват" с Eurostar до други държави като Обединеното кралство например.

Поводът за публикацията беше отговорът на министъра на транспорта на Франция, който заяви, че проблемът е бил раздухан и "няма нужда от психоза".

Какво се случва в Гърция?

Бумът на краткосрочните ваканционни наеми е допринесъл за увеличаване на разходите за наем за гърците, което е изтласкало много от тях от центъра на Атина.

Стойността на жилищата също се покачва отчасти заради правителствената политика, която предлага на чуждестранните инвеститори пребиваване в замяна на инвестиции в имоти.

Туризмът е от решаващо значение за гръцката икономика, но проблемите стават все повече. От Министерството на здравеопазването заявиха, че са наредили на полицията да се справи с фалшивите предупреждения, подчертавайки, че никой не трябва да плаши посетителите или да дава невярна информация за общественото здраве.