Индия от днес отново започва да издава визи за чуждестранни туристи, макар и с известни уговорки, предаде ДПА.

Първоначално туристически визи ще се издават само на пътуващи до Индия с чартърни полети. От 15 ноември ще се издават и визи за пътници с редовни полети.

Редовните международни пътнически полети до Индия бяха спрени от 23 март 2020 година заради пандемията от коронавирус.

Досега се извършваха само товарни полети и търговски полети, договорени на основата на двустранни споразумения за създаване на "въздушен балон".

Най-силният туристически сезон в Индия е през зимните месеци и смекчаването на ограниченията се разглежда като опит за стимулиране на сектора, който пострада тежко в пандемията.

Индия е на второ място в света след САЩ по заболели от Ковид-19 с 33,9 милиона случая. Официално регистрираните жертви на вируса са 449 856, но според експерти реалният брой вероятно е много по-голям.

След силната втора епидемична вълна от април до юни тази година дневният брой на заразените се понижава и през последните две седмици се съобщава за под 30 000 заболели на ден.

Туристически острови в Индонезия се отвориха за чужденци от 19 страни

Вчера Индонезия също отвори главните си туристически острови за чужденци от 19 страни, тъй като случаите на заразени с коронавируса намаляха, съобщи официален представител, цитиран от ДПА.

"Следвайки президентската директива, позволяваме туристи от 19 държави да пътуват до Бали и островите Риау", заяви Лухут Панджайтан, представителят на правителството, отговарящ за мерките срещу коронавируса.

Държавите са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Катар, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Лихтенщайн, Италия, Франция, Португалия, Испания, Швеция, Полша, Унгария и Норвегия, каза той. Смята се, че в тези страни пандемията е овладяна според стандартите на Световната здравна организация. Туристи от тези страни могат да влязат в Индонезия единствено през курортния остров Бали и островите Риау, които включват и туристическия остров Бинтан, близо до Сингапур.

Пристигащите трябва да имат сертификат за ваксинация на английски език, свидетелство за негативен ПСР тест и резервация на хотел.

Хора от други страни с визи, които не са туристически, могат да влязат в Индонезия през международните летища в Джакарта и Манадо при определени условия.

Всички пристигащи от чужбина трябва да имат свидетелство за две поставени ваксини, да дадат отрицателен тест след пристигането си в Бали и да се подложи за своя сметка на петдневна карантина в посочени от властите хотели, предаде Асошиейтед прес. Туристите са длъжни да спазват противоепидемичните мерки в курортите.

Индонезия постепенно облекчи ограниченията срещу разпространението на коронавируса, наложени след вълната от инфекции през юни и юли, която претовари болниците. През последните седмици дневният брой на новозаразените стабилно намаляваше, като падна под 1500 на ден.

Индонезия, четвъртата по население страна в света с 270 милиона жители, е отчела 4,2 милиона случая на коронавирус и повече от 142 хиляди починали вследствие от болестта. Напълно ваксинирани в страната са 59,4 милиона души, а една доза ваксина са получили 43,2 милиона жители.