България заедно с още сто държави представя възможностите си за почивка в Щутгарт, където, след двугодишно прекъсване, отново се провежда международното туристическо изложение CMT (Caravan - Motor - Touristik) в периода 14-22 януари, съобщават от Министерството на туризма.

Българският щанд е на площ от 40 кв. м, на който заедно с Министерството на туризма тази година участват "Албена Тур" ЕАД, Община Варна и "Camperisimo". През първия уикенд на изложението интересът към България е огромен. Запитванията са основно за морски почивки, възможности за обиколни пътувания, колоездене, планински преходи, рехабилитация и уелнес и др.

Туристическият панаир CMT се провежда традиционно през средата на месец януари, когато са още в сила ранните записвания за предстоящия летен сезон и много от германците планират почивката си именно в този период.

Желанието за пътешествия и пътуване на германците е огромно. Публиката, която се спира на българския щанд, в по-голямата си част не познава България и желае тази година да я посети. Целенасочен е интересът от сегмента семейства с деца и 55+, които желаят да комбинират морска почивка с еднодневни културни маршрути или обиколни пътувания. Множество са запитванията към възможностите за къмпингуване, голф, колоездене, винени дегустации, СПА и уелнес. На част от декора на щанда са изобразени Белоградчишките скали, които предизвикват огромен интерес сред германската публика.

За девет дни изложението се посещава средно от около 300 000 посетители, което го нарежда на водещо място сред туристическите изложения в света, предназначени за крайния клиент. По данни на организаторите тази година интересът от страна на изложителите е огромен: над 1600 от 100 държави, като са резервирани всичките 120 000 квадратни метра изложбена площ. Тази година страна партньор е Монголия. Туристическият панаир, посветен на къмпингите, караваните и свободното време, се допълва от съпътстващите изложения за колоездене, пешеходен туризъм, голф, уелнес и круизни пътувания.

По данни на българското министерство в добрата за туризма 2019 г. посещенията от Германия в България са били около 700 000. Само за периода 1 юни - 25 юли 2022 г. туристическите регистрации в местата за настаняване в страната от Германия бяха над 70 000, което нареди страната на трето място сред целевите ни пазари.