Скандинавската държава планира да събира такса от туристите, който да подкрепи целите й за климата и устойчивостта стана ясно от интервю на министър-председателя на Исландия Катрин Якобсдотир по Bloomberg.

"Туризмът наистина се разрасна в Исландия през последното десетилетие и това очевидно не оказва въздействие единствено върху климата", казва Якобсдотир, която присъства на срещата на върха на ООН за климатичните промени в Ню Йорк.

Исландия отбелязва рязко възстановяване на туризма след пандемията от Covid-19, като над 8.5 милиона туристи са посетили страната през 2022 г.

Откакто правителството на Якобсдотир встъпи в длъжност през 2017 г., са предприети някои "много конкретни стъпки" в отговор на изменението на климата. Исландия използва геотермална топлина за отопление и електроенергия, субсидира зеления преход и подобрява енергийната ефективност.

Въпреки че не са обявени подробности относно точната стойност на таксата, Якобсдотир отбелязва, че тя "няма да бъде висока" и ще бъде въведена под формата на градски данък за отсядащите в Исландия.

Държавната администрация работи в тясно сътрудничество с туристически компании в цялата страна, за да направи устойчиви за околната среда промени.

В много градове по света вече съществуват въведени туристически такси като начин за увеличаване на инвестициите в общността, но таксите в подкрепа на усилията за устойчивост започнаха да набират популярност в глобален мащаб.

Нов туристически данък от 10 долара ще плащат посетителите на Бали, за да подпомогнат усилията за опазване на околната среда през 2024 г. Новите такси отразяват усилията на туристическата индустрия да предприема допълнителни стъпки, за да стане по-устойчива и екологична.