Испанските авиокомпании очакват рекорден летен сезон и са добавили с 13 на сто повече седалки спрямо година по-рано с увереността, че потребителите ще продължат да пътуват въпреки инфлационния натиск върху разходите им. Това заяви днес шефът на Испанската асоциация на авиокомпаниите (AECA), цитирана от Ройтерс.

От началото на април до края на октомври браншовата организация е планирала до 758 000 полета или с 9 на сто повече спрямо същия период на 2023 г. с общ капацитет до 240 милиона седалки.

"По всичко изглежда, че отново ще имаме рекордно търсене това лято. Хората пътуват повече отпреди въпреки инфлационния натиск", каза на пресконференция шефът на Испанската асоциация на авиокомпаниите Хавиер Гандара.

Търсенето на пътуванията с развлекателна цел, които скочиха след премахването на ограниченията за Covid-19, остава силно въпреки натиска върху доходите на домакинствата.

Авиокомпаниите увеличават броя на достъпните седалки между Испания и пазари като Германия и Великобритания, които през лятото на 2023 г. все още се възстановяваха от пандемията в разгара на нарастващата инфлация.

Полетите до Канарските острови и южния район Андалусия, нареждащи се сред водещите испански дестинации за летен туризъм, ще разполагат с 14 допълнителни седалки, което е над средната стойност за Испания, а градове като Мадрид и Барселона ще имат с 15 на сто повече седалки спрямо предходната година, обяви Гандара.

Той отбеляза, че влиянието на конфликта в Близкия изток върху испанската авиационна промишленост е ограничен, тъй като едва 0,2 на сто от полетите, излитащи от Испания са в посока Израел.

"Този уикенд имаше многобройни позвънявания до ранните часове сутринта. Ние използваме всички официални източници на информация, анализираме наученото и оперираме единствено, когато са налице всички гаранции за сигурността", каза той по отношение на оценката на авиолиниите за влиянието на атаката на Иран с дронове и ракети срещу Израел в събота.

По повод възможното покачване на цените на петрола заради геополитическото напрежение Гандара каза, че повечето авиолинии са си гарантирали минимално потребление на горива на досегашната цена, така че всички флуктуации в цената на суровия петрол вероятно ще имат ограничено влияние.