Нудистите загубиха седемгодишна съдебна битка за достъп до плажовете на популярен туристически курорт на югозападното крайбрежие на Испания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Върховният съд отхвърли апелативната жалба на Испанската федерация по натуризъм срещу закон на местното правителство, забраняващо нудисти да ползват плажовете в рамките на историческия пристанищен град.

Федерацията твърдеше, че нудизмът може да се смята за фундаментално право на свобода на идеологията, защитено от конституцията на Испания. Федерацията обвини градският съвет, че се опитва да върне назад социалния прогрес, поситгнат от Испания през последните десетилетия, като позволява плажуващи нудисти да бъдат наказвани с глоба до 750 евро.

Съдът не се съгласи, като заяви в решението си, че властите на Кадис имат правото "да управляват използването на неговите услуги, инфраструктура, оборудване, съоръжения и публични пространства". Федерацията според съда не е успяла да представи убедителни доказателства, че нудизмът в този момент е възприета практика от мнозинството от посетителите на плажовете.

Решението важи за плажовете, заобикалящи древния град, но на нудистите е разрешено да използват тези извън градските граници.