През последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им се е увеличил с над 10%. Това каза в интервю пред БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Испанците търсят нови места за преживяване и за тях Балканите са екзотика, както за нас палмите, за тях това са хората, където пият айрян, ядат баница и "отговарят наобратно с главата" - изключително екзотично, коментира Бакърджиева.

Според нея друг фактор е важен за избора на испанските туристи са директните полети.

"Такива има от Барселона, Мадрид, Малага, Аликанте, Валенсия от Майорка дори. Това със сигурност е много важен знак", допълва тя, като обяснява: "Има различни профили, но първите испанци, които тръгнаха преди години към България, това са планинарите - планини, хижи, къщи за гости. Знаят много за българските планини, но много силен интерес има към културния туризъм, като едно пътешествие, един продукт, съчетава много неща - не е само музеи, включва природа, дегустация, интересни личности".

Бакърджиева обясни, че младите хора и семейства с деца идват повече за своя сметка, правят си пътешествия.

"Профилът на испанските туристите у нас през агенции са между 45- и 75-годишни, пенсионерите пътуват много и са ориентирани към културен туризъм. Предлагат се по тематични турове, пътешествие за жени - занаяти, музикални формати, археологически обекти. Разработихме и пътувания свързани с емоционалното и физическото състояние на човек. Всъщност България има невероятен ресурс за такъв тип туризъм. Възприемат ни като еквивалент, така да се каже, Индия и Непал, само че за Европа и с енергийните места като Рила, невероятната природа с много балнео и СПА комплекси, сме идеалната дестинация", коментира Йонка Бакърджиева.