Историческият музей в Попово е включен в списъка на 100-те националния туристически обекта. Това съобщи директорът на културната институция Владимир Иванов след проведеното заседание на Националния координационен съвет (НКС) на Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта".

Екипът на музея определи включването като огромно признание за работата на институцията, признание и в професионален план.

"Това е заслужен успех за всичко, което свършихме през последните няколко години. Носи ни увереност, че вървим в правилна посока. Това е първото институционално признание - вижда се, че трудът ни е оценен на високо ниво", каза за БТА Иванов.

Според него очакваните ползи за музея като институция ще бъдат много - ще има ръст на посетителите, тъй като хората, които участват в инициативата са десетки хиляди. Ползи ще има и за самия град Попово.

С включването на музея в Попово, вписаните обекти в област Търговище стават три - Крепостта "Мисионис" и Славейковото училище в Търговище и Историческият музей в Попово с крепостта "Коваческо кале".

Обсъдени са били кандидатурите на 14 обекта, за някои от които са дадени конкретни препоръки. Решено е в списъка на НД "Опознай България - 100 национални туристически обекта" да бъдат одобрени общо седем обекта. Освен Историческия музей в Попово, в списъка вече фигурират: антична митница "Димум" и лагер "Белене", епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда "Ирини", Историческият музей - Късноантична и средновековна крепост "Хоталич" - експозиция на открито и Хаджистояново училище в Севлиево, Историческият музей в Стрелча, Националната обсерватория в Рожен и в Чепеларе Музей на родопския карст, както и Софийската синагога.