Много хора обичат пътешествията и броят страните, които са посетили, но има ли някой, който може да се нарече "най-големият пътешественик на света"?

Според Книгата с рекордите на Гинес най-пътуващият човек на света се казва Бабис Бизас (Рекордите на Гинес вече нямат категория "най-пътувал човек", но присъждат това отличие на Бабис Бизас през 2015 г.). 66-годишният грък днес е автор на книги за пътуване и след като официално е посетил всички независими държави и територии на планетата, днес сам организира пътешествия за туристи.

Макар да живее в Атина, Бабис е далеч от дома си 300 дни годишно. Но всичко започва от едно малко градче...

На стоп и по хипи вълната

 

Гръкът рекордьор е роден в градчето Арта в област Епир, с население по-малко от 30 000 души. Родният град бързо му отеснява и той учи в университети в Атина и Солун. Като част от обучението си по Славянски езици учи и български, а първите му пътувания са до съседните България и Турция.

Като студент Бабис Бизас пътува из Европа, предимно на стоп, а през 1977 г. хипи вълната го отнася далеч на изток - в Индия.

След като осъзнава, че вече е изпуснал няколко изпита, той напуска университета и продължава пътешествеието си из Азия. Посещава Афганистан и Бангладеш, а когато парите му са на свършване, си намира работа на гръцки кораб, закотвен в Коломбо, столицата на Шри Ланка. Оттам стига до Мозамбик и САЩ, а останалото е история. 

До полюсите и отвъд

През 1996 г. Бизас стъпва на северния полюс като част от експедиция с руски хеликоптери, които изпълняват полет от над 9 часа от арктическите брегове на Сибир.

18 години по-късно, през декември 2014 г. прави същото и на южния, като става първият грък, който е бил и на двата полюса. Пътешественикът споделя, че след посещението на северния полюс е чувствал като свое задължение да отиде и на южния.

"Чувствах, че за мен, като грък, беше въпрос на дълг да развея гръцкото знаме там," споделя той пред "Грийк Сити Таймс".

Пред медиите разказва, че най-много обича местата, където все още живеят племена, почти недокоснати от съвременния начин на живот. Любимите му места са в Африка. На въпроса в коя страна би живял, отговаря Русия, защото говори езика, харесва хората и страната.

А сега накъде?

В края на 80-те години започва да организира групи от туристи и да ги води до екзотични краища на света. Спомня си удивлението на жителите на Чад, Нигерия и Гвинея Бисау, които никога дотогава не са виждали толкова големи туристически групи в страните си.

След като посещава всички страни, не му остава нищо друго освен... да започне да ги повтаря. Според него човек не е бил в някоя страна, ако "не може да изнесе едночасова лекция за нея".

Бизас е женен от 39 години, а жена му Пенелопе, която също пътува често, понякога се включва и в обиколките на съпруга си.

"За да можеш да пътуваш толкова много, трябва да правиш жертви. Изисква се отдаденост и постоянство. Означава, че не можеш да виждаш често приятелите си. Но аз със сигурност ще пътувам, докато умра," казва Бизас в интервю за "Дейли мейл".