Историческа италианска камбанария от неотдавна е заглушавана през нощта в отговор на протестите на собственици на хотели, чиито гости се оплаквали от шума - но някои местни жители сега се оплакват, че не могат да заспят без звука на камбаните, пише CNN.

Камбаната на часовниковата кула на главния площад в тосканския град Пиенца бие от около 560 години. Строежът на сградите около площада започва през 1459 г.

Маноло Гарози, кмет на Пиенца, заявява пред CNN, че сега камбаната мълчи от полунощ до 7 ч. сутринта, за да се съобрази с правило за шумово замърсяване от 2017 г., което изисква тишина в тези часове.

"Имах оплаквания от собственици на места за настаняване и почивка, които също са жители", добави той. 

Въпреки това някои от 2100-те обитатели на града заявяват пред телевизия RAI, че непознатата тишина през нощта им пречи да спят.

"Родени сме тук, чували сме я през нощта. В абсолютната тишина това беше знак за живот", казва един от местните жители пред RAI.

Със своите старинни сгради, тесни калдъръмени улички и разположение на върха на хълма, откъдето се открива гледка към тоскански пейзаж, Пиенца отдавна е магнит за туристите.

Сега защитен от ЮНЕСКО, историческият център на града е проектиран от папа Пий II в края на XV в. според принципите на ренесансовия "идеален град". Като първия град, оформен по тези ренесансови идеали за градски дизайн, Пиенца - който Пий преименува в своя чест - заема важно място както в италианското, така и в световното градско развитие.