Промяна на един закон в Италия ще позволи на повече от 2.5 милиона чужденци да вземат италианско гражданство, пише Euronews. Законът обръща внимание и на граждани извън ЕС, които искат да започнат своя живот в Италия. Италиански организации искат да променят един от законите и да облекчат целия процес, предлагайки гражданство на жители в Италия, които имат постоянна адресна регистрация.

Към настоящия момент се оказва, че всеки чужденец трябва да чака около 10 години, преди да започне да се разглеждат подадените документи. В момента няколко организации се опитват да намалят този период на 5 години. Опозицията посочва, че исканата промяна трябва да премине през референдум.

Организациите твърдят, че вече има събрани повече от 500 хиляди подписа. Промяната в този закон все пак има някои изисквания - самите чужденци трябва да са живели в Италия, преди да започнат да кандидатстват. Италия е направила няколко промени през 1999 г. и все пак няма особени промени.

Идеята на този референдум е, че всеки, който живее, учи или израства в Италия, трябва да има право да бъде италианец, следователно законът трябва да се промени и да даде шанс на всички чужденци да имат равни права. До този момент дори децата, които са родени в Италия, но с родители от чужбина, не получават италианско гражданство. Ако родителите станат италиански граждани, детето също го получава. Министър-председателят на Италия - Джорджия Мелони отказва да приеме тези промени и не е почитател на намаляването на срока.