Огромната популярност на двата най-големи италиански острова Сицилия и Сардиния, известни с девствените си плажове и изумрудени води, е на цената на околната среда, като сред най-големите проблеми са боклукът и дори кражбата на пясък.

Това лято обаче местните власти предприемат допълнителни мерки за опазване на природната среда, като налагат строги дневни ограничения на посетителите, а някои от най-високо оценените плажове на популярните острови са на първа линия.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар че Баунеи, малко селце в отдалечен район на Източна Сардиния, е въвеждало ограничения за броя на дневните посетители и през предходните години, това лято ограниченията за броя на плажуващите, които могат да посещават някои от най-красивите плажове по 40-километровата му брегова линия с изглед към залива Оросей, се затягат още повече, пише CNN.

Край на туристическата касапница

"Тук живеят муфлони и ястреби. Имаме само десетина плажа, а всички се стичат там, претъпквайки ги. Вече не можем да си позволим хиляди плажуващи всеки ден, които да са притиснати на едно място, както в миналото.", казва Стефано Мони, кмет на Баунеи, пред CNN.

Засегнати са четири плажа. На Кала дей Габиани и Кала Бириала вече е въведен дневен лимит от 300 посетители, на Кала Голорице - 250 посетители на ден, а на Кала Мариолу, най-големият от плажовете - 700 души.

Посетителите на Кала Голорице, до който се стига само пеша или с лодка, ще плащат входна такса от 6 евро.

Посетителите на плажа трябва да резервират мястото си на всички тези плажове чрез приложение, наречено Cuore di Sardegna (или Сърцето на Сардиния), най-малко 72 часа преди посещението си. Входната такса за Кала Голорице може да се плати онлайн или в брой на входа.

Според местните власти тази такса ще помогне за финансирането на наблюдението, паркинга и поддържането на пътеките и тоалетните на плажа. "Всички плажове, дори и тези със свободен вход, са чисти и спретнати. Има наблюдение, помощ за плажуващите и услуги по почистване. Ако хората искат, могат да оставят своя малък принос", добавя Мони.

Снимка: iStock by Getty Images

На Кала Мариолу, един от най-известните плажове в Сардиния, вече се прилага такса от 1 евро на пътник за всички лодки или джетове, които акостират тук. "Трябва да защитим този рай и неговата крехка екосистема", добавя Мони.

Кметът припомня, че Баунеи е оценен като един най-красивите плажове в Италия през 2022 г. от Legambiente, италианска екологична група, и че е обект от интерес заради защитените видове животни и птици.

"Трябва да се поставят граници, в противен случай всичко се срива", добавя още той. През предишните години Кала Мариолу е била обсаждан от над 2000 туристи на ден - ситуация, която той описва като "касапница". Крайбрежната зона на Баунеи посреща около 300 000 туристи всяко лято.

В стремежа си да затегне още повече ограниченията, Мони е подал искане до регионалните власти на Сардиния за разрешение да се въведе задължително разстояние от шест квадратни метра между плажуващите по цялото крайбрежие.

Това няма да е лесен процес. Докато кметът е уверен, че ще контролира достъпа до заливите по суша, той е напълно наясно, че ограничаването на достъпа по море ще бъде по-трудно. В района все още се появяват частни лодки и яхти които често пристигат от близките градове.

"Можем да контролираме пристигащите по море само ако лодките се управляват от оторизираните туристически оператори, с които имаме договори, и на ротационен принцип, не повече от два часа на плажовете за всяка група лодки", обяснява Мони.

Забрана на плажните хавлии

Баунеи не е единственото място за почивка в Сардиния, което се опитва да намали броя на туристите това лято. Стинтино, рибарско селище на северното крайбрежие, приема строги мерки за защита на най-забележителното си богатство - розовия коралов плаж Ла Пелоса, от който се открива гледка към остров Изола Пиана, известен с каменната си наблюдателна кула. Ла Пелоса е сред най-красивите, но и най- пренаселени плажове в Италия.

Снимка: iStock by Getty Images

В разгара на сезона пясъкът му често представлява лабиринт от хавлии и плажуващи, а плуването в красивите му води обикновено изисква да се движите на зиг-заг между безброй надуваеми дюшеци.

"Ограничихме броя на туристите на Ла Пелоса до 1500 на ден срещу такса за билет от 3,50 евро, като резервациите и плащанията могат да се правят на оторизиран уебсайт", казва кметът на Стинтино Рита Лимбания Валибела, припомняйки си един слънчев августовски ден, когато градските власти са регистрирали над 38 000 туристи да плуват във водите на Стинтино.

"Беше шокиращо и отвратително едновременно. Унищожиха естествената среда, което доведе до ерозия на пясъка. Не мога да се примиря с това, че туристите хвърлят боклуци върху пясъчните дюни. Едва ли биха изхвърляли отпадъци така безотговорно у дома".

За да избегне подобни случаи в бъдеще, Валибела предприема мерки срещу "нарушителите на природата" с патрули на плажа и серия от забрани.

На този плаж са забранени кучетата, пушенето и кражбата на пясък, както и използването на плажни кърпи, като глобите започват от 100 евро. "На Ла Пелоса са разрешени само постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не се задържа по постелките .Заради плажните кърпи сме загубили толкова много пясък", обяснява Валибела.

Междувременно ограничения са въведени и на близкия плаж Ле Салине. На къмпингуващите вече не е позволено "диво" да паркират на брега от фини камъчета или в близост до лагуната, която е дом на защитени птици и растителни видове.

Достъп само с предварителни резервации

В Сицилия, на остров Лампедуза, също бяха въведени ограничения за туристите на популярно място. Със своите чисти сини води плажът Изола деи Конигли многократно е обявяван от туристите за един от най-добрите плажове в света, така че не е изненада, че всяка година тук се стичат тълпи.

Според местния съветник Тото Мартело, преди въвеждането на ограничението за влизане в плажа, който е място за снасяне на яйца от костенурките, всеки ден са го посещавали над 1 500 души, които са плащали на място входна такса от 2 евро. "Сега броят им е намалял наполовина - само 350 души сутрин и още 350 следобед", казва Мартело. "Резервациите се правят онлайн чрез оторизиран местен уебсайт."

Тези, които правят слънчеви бани тук, трябва да се придържат към специален "плажен кодекс", който препоръчва туристите да не се шляят безцелно, каквото и да означава това.  Шезлонгите и надуваемите дюшеци са забранени, а шумът трябва да бъде сведен до минимум.

"Лятото може да бъде напрегнато. Има около 6700 жители, но по време на ваканциите тук пристигат над 200 000 туристи. Става непоносимо за околната среда и нежизнеспособно за всички", казва Филипо Манино, кмет на Лампедуза.

Мартило планира да въведе 40-дневна забрана за пристигането на всякакви автомобили и скутери на туристи и на лица, които не са жители на острова, в разгара на лятото. За да намали броя на частните яхти и лодки, които стоят на котва в залива, Мантино настоява в бъдеще Изола деи Конигли да бъде обявена за защитен морски парк.

На Линоза, по-малкия вулканичен остров на Лампедуза, вече е забранено да се допускат туристически автомобили, като според Мартело там се допускат само 200 посетители на ден.

Този ход идва малко след като Манино одобри мярка за наказване на "вандалите", които изхвърлят боклук в Лампедуза и Линоза, чрез конфискуване на автомобилите им.

Междувременно остров Джилио, разположен край бреговете на Тоскана, въведе такса за кацане в размер на 3 евро, а на автомобилите е разрешен престой за не повече от четири дни през август.

През зимата на острова живеят 1 400 души, а през лятото броят на пристигащите посетители достига 10 000 дневно, като общият брой на посетителите е над 300 000 годишно.

Прочида, друг от италианските острови без автомобили, също се бори срещу "блъскащите и бягащите" еднодневни туристи. Островът, който се простира на едва четири квадратни километра, е един от най-гъсто населените острови в Европа с население от около 10 000 души, а всяко лято е посещаван от над 400 000 души туристи.

Снимка: iStock by Getty Images