Италия може би е готова да се "разведе" със своите туристи в началото на новия туристически сезон, пише BBC. Въпреки желанието да се радват на гости, италианците вече искат да си починат и да прогонят онези, които не се славят с особено висока култура. И новините не стават по-добри.

Италия официално забранява правенето на селфита в Портофино. Круизни кораби няма да доближават Венеция, а за дневната такса е повече от ясно. Забранява се разходката до плажната ивица с автобуси, а прословутите Испански стълби няма да бъдат за седене. Да, Италия звучи като учителка, която се опитва да се справи с най-непослушните си деца. Мерките са струги и дори безумни - турист с джапанки по пътеките на Чинкуе Тере ще трябва да се подготви за глоба от 2500 евро.

Може да сте обидени, може да сте недоволни, но активистите не могат да се борят повече с тълпите, които често описват като аборигени. Марко Гаспаринети е попадал на най-различни туристи, включително и на хора, които се интересували кога затваря Венеция. Гаспаринети няма добро отношение към американските туристи и можем да го разберем.

Марко не е единственият на това мнение, неговите съграждани (50 хиляди души), често не могат да се справят с до 140 хиляди дневни туристи. Мнозина признават, че живеят от туристите и трябва да живеят от тях, но никой не е подписвал своята смъртна присъда. Напрежението расте, а местните вестници имат какво да споделят.

Снимка: iStock by Getty Images

Венецианка напада туристи в началото на май. Две седмици по-рано има масови протести на жителите на града, след като се обявява такса от 5 евро за вход. Венецианците определят таксата като подигравка, защото това е цената на едно кафе. Сега Венеция е по-скоро цирк, отколкото красива историческа точка, която няма аналог в света.

Марина Лали е президент на Националната Федерация по пътувания и туризъм, но също като съгражданите на Венеция, определя туристическите вълни за абсурдни. Нещо повече, тя вижда еднаква картина за всички дестинации в Италия.

Националният парк Чинкуе Тере е посрещнал 4 милиона души през 2023 г. Гостите от 2022 г. са едва 1 милион. Кметът на село Верназа признава, че това е голяма радост, защото през селото на ден минават по 2500 души, докато самото село има популация от 750 души. Въпреки приходите, много малко от домакините се показват навън между 2 и 5 часа следобед, защото е невъзможно да се разминат с тълпите хора. Къде е негативът? Всеки жител на малкото китно селце произвежда около 2 тона отпадъци, но много скоро ще увеличи това количество.

БТА

Министерството на туризма в Италия е на малко по-различно мнение. Министър Даниела Сантанче смята, че броят на туристите не е толкова голям. Проблемите са по-скоро логистични и Италия трябва да се научи да се справя с организацията, за да продължи да печели от туризъм. Сантанче споделя пред BBC, че Колизеумът изкарва около 1/4 от приходите на Природонаучния музей в Ню Йорк.

Тя смята, че Италия трябва да промотира своите по-малки градове и да ориентира туристите равномерно, вместо да пристигат в определени точки само през лятото. Туристите подпомагат държавата с около 13% от БВП. Трудностите могат да се забележат веднага. Няма как един турист да смени Флоренция или Венеция за сметка на друга не толкова популярна локация. Друг проблем е, че по-малките селища може и да не са готови за наплив от хора.

Ако няма решение, италианците може да повишат цените. Надеждата е, че по-богатите туристи няма да се хранят на стълбите на паметници на културата и няма да замърсяват така, както го прави масата. Около 32 милиона почитатели ще пристигнат през следващата година в Рим и никой не си прави илюзията, че ще бъдат богати. Документалните филми показват, че Венеция е имала проблеми още през 1964 г.

Снимка: iStock by Getty Images

С въвеждането на дневна такса, венецианците пускат и специална група от гвардейци, които ще обикалят и ще "възпитават" невъзпитаните гости. Това означава, че няма да има повече хранене на птици, няма да има хранене в движение или на стълбите или по мостовете. Венеция ще забрани и велосипедите, които не са особено ефективни, след като инфраструктурата не ги позволява.

Снимка: iStock by Getty Images

Плуването също е забранено и не се препоръчва! Последното наистина е изкушение - каналите на града се избистриха по време на пандемията. Сега остава за туристите да направят това, което винаги са правили - да замърсяват. Това не означава, че Италия не иска туристи, напротив, означава, че е време да поумнеят.

Всеки разумен човек може да запази добро поведение и да се държи като гост, но тъй като говорим за милиони на година, шансовете да се срещнат такива хора, е много малък. Гаспаринети смята, че ако туристите разберат до какво се докосват и покажат уважение, венецианците няма да бъдат толкова недоволни, нито толкова разочаровани.