Учени, които се опитват да се справят с определянето на възрастта на съвременната река Хуанхъ (Жълта река) в Китай, са направили пробив, използвайки квантова техника, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Хуанхъ - втората по дължина река в страната след Яндзъ, е наричана "Реката-майка" и люлката на китайската цивилизация.

Съвременната водна система на Жълтата река се е формирала преди около 1,25 милиона години, според изследване, публикувано в последното издание на "Earth and Planetary Science Letters".

Екипът, който стои зад откритието, е ръководен от изследователи от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките, Пекинския педагогически университет и китайския Университет за наука и технологии.

За целите на изследването учените са датирали геотермална вода в басейна на Вейхъ чрез комбинирано използване на изотопни криптон и хлор.

В изследването е приложена квантова техника за броене на атомно ниво, което позволява изключително чувствително измерване.

Формирането на съвременния водосборен басейн на Хуанхъ преди това е било предмет на спорове. Хидролозите са предполагали, че реката може да е придобила сегашната си форма преди 150 000, 1,2 милиона или 5 милиона години.

Новите резултати подкрепят хипотезата, че "раждането" на съвременната Жълта река е било преди около 1 до 1,3 милиона години - период, свидетелстващ за реорганизацията на дренажа от древното езеро Санмън до начина, по който водният път протича в наши дни.

Река Хуанхъ с дължина 5464 километра изхранва около 12 процента от населението на Китай, напоява около 15 процента от обработваемата земя, осигурява 14 процента от националния БВП и снабдява с вода над 60 града.