Египетска кобра, ивичеста гърмяща змия, малоазийска пясъчна отровница, горска кобра, гюрза, тексаска гърмяща змия, перуанска копиеглава змия, аржентинско тегу, каскавела, пепелянки са част от гостуваща изложба на влечуги в Природонаучния музей в село Черни Осъм.

В изложбата са представени част от влечугите от колекцията на бургаския терариум "Змиярникъ". Показани са червеноврат варан, мексикански отровен гущер и 17 вида змии, по-голяма част от които са отровни.

Документален филм, предоставен на музея от Марко Иванов - един от собствениците на "Змиярникъ", запознава посетителите с видовото разнообразие на змиите в България и с любопитни факти, свързани с начина им на живот.

"С организирането на тази изложба искахме да провокираме посетителите - не само местните хора, но и туристите, да идват повече от веднъж на място в музея", разказа за БТА Йорданка Якимова, експерт маркетинг и реклама към културния институт.

По думите на Якимова змиите са активни през голяма част от деня, което ги прави много интересни за посетителите. Най-голям интерес до момента предизвиква тексаската гърмяща змия албинос.