Неотдавнашно проучване установи, че делът на хората на възраст от 18 до 24 години, които се въздържат от консумация на алкохол се е увеличил от 13% на 21% за период от 12 години. Въпреки че и през 2023 година ресторантьорският бизнес изпитваше трудности, вече се наблюдава известно подобрение. 

Анализирайки данните от индустрията и настроенията на клиентите, експертите определят тенденциите в ресторантьорството за 2024 г., някои са изненадващи.

Снимка: iStock by Getty Images

Ръст в търсенето на безалкохолни напитки

Безалкохолната бира, вино и спиртни напитки увеличават продажбите си в световен мащаб и се очаква да бъдат още по-голям хит сред потребителите през 2024 г.

Според изследване на IWSR, цитирано от Lightspeed, обемите безалкохолна бира, сайдери и вина, са се увеличили с приблизително 60% през 2022 г. и прогнозите са, че това ще нарасне с още 31% до края на 2024 г.

Въпреки че има няколко фактора, които оказват влияние върху неотдавнашния скок в популярността на безалкохолните напитки, от натиска върху разходите за живот до опасенията за здравето и по-качествените безалкохолни алтернативи, по-младите поколения са истинската движеща сила зад търсенето на безалкохолни възможности.

Скорошно проучване установи, че делът на хората на възраст от 18 до 24 години, които се въздържат от пиене, се е увеличил от 13% на 21% за период от 12 години. Това означава, че повече от трима на всеки петима на възраст 18-24 години сега се въздържат от алкохол в сравнение с тези преди повече от десетилетие.

Бум на заведения за вегани

Растителната и вегетарианската диети са във възход. Най-големите нации според броя на вегани през 2023 г. са Великобритания и Австралия, като във втората 42% от жителите или намаляват количеството месо, което консумират, или напълно го премахват от диетата си .Тези данни сочат към значителна промяна в хранителните навици и подчертават, че растителното хранене вече не е просто прищявка, която бизнесът може да пренебрегне.

През 2024 г. можем да очакваме да видим все по-голям брой ресторанти, залагащи на растителни менюта, като 28% от ресторантите планират да увеличат фокуса си върху диетичните си предложения през новата година.

Вместо да имат едно символично веганско или вегетарианско ястие, заведенията ще започнат да включват цели секции, посветени на растителното хранене, като някои ресторанти предлагат и специални вегански/вегетариански менюта.

Менюта с по-малко хранителни отпадъци

Намаляването на ненужните хранителни отпадъци ще бъде приоритет за ресторантите през 2024 г., а последните данни показват, че 29% от ресторантите планират да предложат по-устойчиви и екологични възможности за хранене през новата година.

Освен даряването на храна на благотворителни организации и използването на интелигентни инструменти за инвентаризация за ограничаване на разхищението, много ресторанти ще търсят изобретателни начини да преработят своите излишни или неизползвани съставки.

Приготвянето на кисели краставички и закуски от остатъци от зеленчуци или карамелизирането на резени плодове са само някои от начините, по които ресторантите вероятно ще се справят с хранителните отпадъци през новата година.

Снабдяването от местни доставчици също ще бъде приоритет за ресторантите, тъй като свежда до минимум времето, което съставките прекарват в самолет или камион, осигурявайки по-пресни продукти за по-дълго време и намалявайки риска от загуба.  Освен това местните продукти минимизират вашия въглероден отпечатък и подкрепят местната икономика - и двете се оказват важни за клиентите.

Снимка: iStock by Getty Images