Моментът на изненадата и срещата с неочакваното са сред най-големите предимства на Източните Родопи, а точно тези изненади са нещата, които продават. Това коментира за БТА Дирк Хилберт - директор на Crossbill Guides, холандска организация, специализирана в съставянето на туристически пътеводители за екотуристи и природолюбители.

Източните Родопи - дестинация за приключения и предизвикателства

В един от многобройните си примери от преживяното по време на обиколката си в Родопите, Дирк Хилберт разказва как в Кърджали той и екипът му тръгват от шума на града по голям мост, който свързва двата бряга на река Арда и се натъкват на колония от чапли в центъра на цивилизацията. При съвместното наблюдение на птиците с български биолози, холандецът разбира, че в колонията от четири вида чапли се е заселил и пети - гривести чапли, които досега са били регистрирани само като мигриращ вид в Източните Родопи. Не сме очаквали, не сме си представяли дори, че можем да видим такава симбиоза, емоционално споделя Дирк Хилберт. Той разказва и за друг случай на изненада, когато по време на обиколките в района на Маджарово част от екипа неочаквано се сблъсква с рядък и единствен за тези географски ширини вид змия - турска боа.
Радвам се, че имахме късмета да видим с очите си този екземпляр. Изследователи и зоолози дебнат по цели нощи край дупките на този вид, а ние за малко да настъпим влечугото посред бял ден, разказва холандският биолог и философ.
Дирк и шестчленният му екип биват привлечени от изключително богатото разнообразие на флората и фауната на Източните Родопи. Повече от месец те обхождат района от двете страни на границата - българската и гръцката, за да събират снимков и информационен материал. Крайната цел е да се издаде пътеводител, в който да бъдат описани най-интересните места, животински и растителни видове, които могат да бъдат видяни в тази част на света.

Пътеводителят на Crossbill Guides, посветен на Източните Родопи описва всички местообитания от гръцкото крайбрежие до планинската част в България. Предварително набелязаният маршрут включва територии от реките Нестос и Еврос в Гърция до градовете Златоград и Ивайловград в България. На север до Хасково, а на юг - до егейското крайбрежие. Нашата задача е да набележим маршрута и да опишем какво може да бъде видяно, но съм сигурен, че ще остане много неописано и туристите ще могат да открият сами много неотбелязани видове от флората и фауната, споделя Дирк Хилберт.

Всичко в Родопите е по-диво, по-оригинално, по-автентично Според холандския експерт голямата разлика на Източните Родопи в сравнение с други европейски туристически дестинации е, че всичко в тях е по-диво, по-оригинално и по-автентично. Впечатлението, което оставя у холандския екип посещението в Източните Родопи е хармонията и симбиозата, в която живеят човек и природа, ръчната обработка на земята, като отпреди десетилетия назад, гостоприемството на родопчани. Според екипа, намаляването на земеделските и икономическите дейности в Източните Родопи е заплаха от нарушаване на биоразнообразието с увеличаване на самозалесените горски площи. Харизматичността е във възможността да се видят много и различни животински и растителни видове на едно място Екотуризмът в България става все по-популярен.

Регионът на Източните Родопи предлага възможността да се наблюдават много и различни видове представители на флората и фауната на едно място. И не става дума само за лешоядите, но и за малки птици, свързани с традиционния начин на обработката на земята, ландшафта и други, обяснява за БТА Стефан Аврамов - експерт по биоразнообразие.

Всяка година ежегодно тук пристигат туристи, еколози и природозащитници от целия свят, за да наблюдават птици или в търсене на пеперуди и растения. От "Новото тракийско злато" - българо-холандски проект, са се нагърбили с не леката задача за стимулиране на хората от села в Източните Родопи да превърнат къщите си в къщи за гости, където туристите биха могли да отсядат и освен до природата, да се доближат до бита на родопчани. До момента сме подкрепили осем души, изявили желание да развиват селски и екотуризъм, като пет от тях кандидатстват по програмата за развитие на селските райони, споделя за БТА Михаела Кирчева - координатор в направление "туризъм". Според нея селският екотуризъм е сред предпочитаните от туристите.

На екипа на Crossbill Guides предстоят още няколко дни обиколки в гръцката част на Източните Родопи, преди да започне работата по съставяне на пътеводителя. Изданието ще бъде на английски език. То ще се разпространява в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.