Словения е най-безопасната страна от бившите югославски републики според годишната класация на Института за икономика и мир. Страната се нарежда на осмо място от общо 163, включени в Световния индекс на мира (GPI).

Любляна

Снимка: iStock by Getty Images

От останалите някогашни членки на СФРЮ Черна гора заема 45-о място, Хърватия е на 14-о място, Република Северна Македония е на 38-о, Босна и Херцеговина е на 61-о, а Сърбия - на 65-о, което я нарежда на опашката според критериите за безопасност.

Според индекса най-безопасната държава през 2023 г. е била Исландия, но тя не е слизала от върха на класацията от 2008 г.

Снимка: iStock by Getty Images

За изготвянето на индекса страните се класират по множество критерии - от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти. Годишният доклад се опира на богати данни за тенденциите в икономиката и мирното развитие на държавите в света.

Благодарение на ниските нива на престъпност, военни разходи и международни конфликти Исландия заема престижното първо място. Втора в списъка е Дания поради ниските нива на корупция в правителството, а трета - Ирландия, която се изкачва с пет позиции спрямо 2022 г., пише БТА.