Пенсионирането в чужбина е мечта за мнозина и често е разумно решение. Но преместването в нова страна е свързано с предизвикателства и е важно да изберете дестинация, която да отговаря на вашите нужди.

Property Guides, компания, която консултира и помага за закупуване на жилища в чужбина, направи сравнение на европейските страни, популярни сред емигрантите, за да определи коя е най-добрата за пенсионери.

Ето кои са най-добрите места, където можете да спестите пари и да живеете добре.

Компанията разглежда пет различни фактора, за да определи коя европейска държава е най-добра за пенсиониране.

Property Guides анализира количеството зелени площи (квадратни метри на жител) в градовете, здравеопазване, броят на болничните легла на 1000 души, нивото на престъпност (случаи на кражби на 100 000 души) и разходите за живот.

Турция е най-евтината страна в Европа за пенсиониране в чужбина

Установено е, че Турция е европейската държава с най-ниски разходи за живот за пенсионери - средно 488 евро на месец.

Снимка: iStock by Getty Images

Това означава, че пенсията в Обединеното кралство например ще стигне поне четири пъти повече за добър живот, отколкото във Великобритания, където еквивалентните разходи за живот са 1652 паунда (1913 евро), пише Euronews.

Пенсионерите могат да се чувстват сигурни в Турция. Нивата на престъпност са едни от най-ниските сред изследваните страни, като на 100 000 души се падат само 214 регистрирани кражби.

Ще бъдете заобиколени и от много други чужденци, тъй като след отпадането на ограниченията за пътуване заради пандемията в Турция се наблюдава рязък ръст на посетителите. Според последни данни, през 2024 г. тя ще измести Франция от второто място по посещаемост в Европа.

Германия предлага на пенсионерите много зелени площи и отлични здравни грижи

Второто най-добро място според класацията на Property Guides е Германия.

Всеки жител разполага с 88 квадратни метра зелена площ, което е идеалното място за любителите на природата и за тези, които искат да прекарат време на открито.

В Берлин има най-голям брой болнични легла на 1000 души от всички анализирани страни, така че можете да се чувствате по-уверени, когато става въпрос за поддържане на добро здраве.

Гърция заема трето място в класацията благодарение на силните показатели в повечето категории.

За пенсионерите, които искат да защитят спестяванията си и пенсионния си фонд, Гърция е на второ място по най-ниски разходи за живот сред анализираните места със средни месечни разходи за живот от 1027 евро.

Според данните, на 100 000 души се падат 909 регистрирани кражби, а количеството зелени площи на човек е над средното.

Снимка: iStock by Getty Images

Достойно място по отношение на разходите за живот заема и Португалия

Въпреки че животът в нея струва 1117 евро на месец, в Португалия липсва достатъчно зелена площ - само 37 квадратни метра на човек, нивото на престъпност в страната не е твърде високо, но са регистрирани 749 кражби на 100 000 души.

Ирландия е една от най-скъпите страни в Европа за живот след пенсия

Сред 20-те най-предпочитани места за пенсиониране Ирландия е най-скъпата дестинация. Месечните разходи за живот възлизат на 2 218 евро.

Страната не се справя много добре по отношение на нивото на престъпността - 1372 регистрирани кражби на 100 000 души, а броят на болничните легла на 1000 души е един от най-ниските сред 20-те най-големи държави.