Световното първенство по футбол в Катар значително увеличи приходите на кафенетата в Египет, които привлякоха любителите на царя на спортовете след поскъпването на абонамента за телевизионния канал "БиИН Спорт" (beIN Sport), излъчващ мачовете в Близкия изток и Северна Африка, пише в. "Ал Монитор", цитиран от БТА.

Компанията партньор на катарския канал в Египет продава пакета за Световното първенство за 2013 местни паунда (близо 82 долара) на досегашните си абонати, а за новите клиенти таксата е 2793 паунда (близо 114 долара), като цената на приемника е 1925 паунда (78 долара).

Собственикът на кафене в Кайро Мохамад Фарид предвидливо е увеличил капацитета на заведението си, така че да събира 150 души, поставил е големи екрани и е купил абонамент. "Световното първенство по футбол привлича много запалянковци и в резултат дневните ми приходи се увеличиха с над 70 процента. Все пак наемам повече хора в дните, когато има мачове, за да обслужват клиентите бързо, така че персоналът стана 12 души, докато в обикновено са само осем." Фарид обяснява, че заради поскъпването на храната и напитките, клиентите му са намалели и Мондиалът е възможност да компенсира този спад.

Осама Али, един от клиентите на Фарид, отбелязва, че цената на абонамента не отговаря на стандарта на повечето семейства. "Реших да гледам мачовете в кафенето заедно с няколко приятели."

Египетските семейства се опитват да намалят разходите си на фона на високата инфлация, казва за "Ал Монитор" икономистът и преподавател по финанси в Университета в Кайро Мостафа Бадра. "Последиците от войната на Русия в Украйна, трудните икономически условия и ускоряването на инфлацията карат хората да се отказват от много придобивки," добавя Бадра.