Частните самолети е една от най-големите ниши в индустрията на авиолиниите и една от най-големите индустрии в света като цяло, пише порталът за луксозни пътувания fivestarsholiday.com. 

В САЩ 5000 летища поддържат частни самолети. В перспектива, обикновените авиолинии имат достъп до само 550 летища в САЩ.

1.2 милиона американци работят в индустрията на частните самолети.

Частните самолети допринасят с около 150 милиарда долара в световната икономика.

При наемането на частен самолет трябва да имаме предвид най-вече безопасността.
Не оставяйте егото ви да ви постави в опасност, както вас, така и хората около вас. Точно както не бихте шофирали автомобил, който да не е издържал последните тестове за безопасност, така и не бихте искали да летите на самолет, който не изглежда безопасен.

Как може да се уверите, че частния самолет на който ще се качите е безопасен?

Можете да отидете директно при компанията и да попитате за опита на пилотите. Също така, попитайте на колко често пилотите обновяват уменията си. Федералната авио администрация на САЩ има изискване от поне 1000-1500 летателни часа за начинаещ пилот на частен самолет. Някои компании за частни самолети имат по евтини предложения, ако има такова нещо в тази индустрия, и наемат пилоти с по-малко опит.

Но ако нещо се случи с капитана и втория пилот няма достатъчно опит да поеме ситуацията? Ще може ли да овладее самолета и да поеме контрол над ситуацията преди пътниците да разберат, че е станало нещо? Ето защо е важно и двата пилота да имат опит за капитан.

Важни са и стандартите за безопасност на компанията. Най-добрият начин да разберете това е като попитате компанията директно. Във ваш интерес ще бъде да изберете най-прозрачната компания, тъй като тази статистика е изключително важна. Не бихте искали да летите с компания, която избягва отговорите на тези въпроси и непрекъснато ви натиска да купите тяхната услуга.

Основен аспект при избора на самолет е производителя. Има много нови компании на пазара, които имат потенциал, но докато получат всичките си разрешения, ще е добре да летите с установените компании.

Едни от най-големите производители на частни самолети са Bombardier Inc, Cessna, Gulfstream и Boeing. Те произвеждат едни от най-известните модели частни самолети в света.

Не на последно място е бюджетът. Повечето компании, които са в този бизнес не публикуват цените си в сайтовете им, тъй като това постоянно се променя поради различни фактори.
Най-добрият вариант е да попитате директно. По този начин ще бъдете напълно сигурни и ще можете да си направите бюджета по-прецизно.