Броят на убийствата в града е бил четири до пет пъти по-висок от този в Лондон или Йорк през XIV в., твърдят изследователи от Университета в Кеймбридж, които са съставили карта на известните случаи на убийства в средновековна Англия.

"Това не беше изненадващо, а точно онова, което очаквах", казва пред CNN професор Мануел Айзнер, водещ изследовател на картата на убийствата и директор на Института по криминология към Университета в Кеймбридж. "От предишни публикации знаех, че в Оксфорд е имало много висок брой убийства".

Създадена от Центъра за изследване на насилието към Института по криминология, "Средновековни карти на убийствата" очертава местата на престъпленията въз основа на 700-годишни дознания и разследвания. Оригиналната карта на Лондон от 2018 г. е преработена и разширена, за да включи карти на Оксфорд и Йорк.

Снимка: iStock by Getty Images

Проектът е каталогизирал 354 сцени на престъпления, свързани с убийства в Англия през XIV век.

От извършителите на убийства в Оксфорд, 75% са идентифицирани като "clericus", както и 72% от жертвите. През този период "clericus" най-вероятно се отнася за студент или член на университета.

Историческата литература за университетските градове сочи, че "през Средновековието всички те са имали проблеми със студенти, които се бунтуват, проявяват насилие, държат се лошо и т.н.", казва Айзнер и добавя, че това е бил стереотип по онова време, който само се е потвърдил от техните данни.

Перфектната среда за насилие

По онова време Оксфорд е един от най-големите и най-уважавани центрове на обучение на Запад, който привлича международни учени. Населението му наброява около 7000 души - предполага се, че 1500 от тях са били студенти.

"Оксфорд е бил идеалната буря, перфектната среда за насилие", казва Айзнер. По онова време всички оксфордски студенти са били мъже и обикновено на възраст между 14 и 21 години, а младите мъже могат да създават проблеми", каза Айзнер и добавя, че тези млади мъже не са имали голям социален контрол, но са имали неограничен достъп до алкохол и оръжие.

Снимка: iStock by Getty Images

"Събират се различни фактори, които се комбинират и създават условия", допълва той и казва, че студентите често са се групирали според това откъде са, което също е подхранвало конфликти между хора от различни региони.

За да картографират убийствата, изследователите се запознават с регистрите на съдебните лекари, в които се записват внезапни и подозрителни смъртни случаи, които се разглеждат от жури, обикновено съставено от местни жители. В тях са включени "имена, събития, местоположения и дори стойността на оръжията за убийство."

Въз основа на изследванията си екипът изчислява, че в късносредновековен Оксфорд броят на убийствата е бил от 60 до 75 на 100 000 души - приблизително 50 пъти по-висок от сегашните показатели в английските градове през XXI век.

Но Айзнер предупреждава, че не бива да се прави пряко сравнение между сега и тогава.

"През Средновековието не е имало такова нещо като обаждане на 999 (номерът за спешни случаи в Обединеното кралство). Не е имало служби за спешна помощ, хирургия... или какъвто и да е друг механизъм за лечение на рани", така че хората са умирали по-често, отколкото биха умирали сега, обяснява той пред CNN.